Ponad 5 mln zł za nieruchomość przy ul. Lotniczej w Poznaniu

Oddział Regionalny AMW w Poznaniu
20 grudnia 2017

Udane zakończenie roku w poznańskim oddziale Agencji Mienia Wojskowego. 19 grudnia wyłoniono kandydata na nabywcę terenów przy ul. Lotniczej w Poznaniu. Zwycięzcą przetargu została krajowa firma z branży budowalnej, która za nieruchomość wycenioną na 4 mln 999 tys. zł zaoferowała ponad 5 mln zł.  Zyski ze sprzedaży Agencja przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla polskich żołnierzy.

19 grudnia na nowego właściciela czekała czekało łącznie ok. 2 ha gruntu (jedna działka o pow. 1,6 ha oraz udział w innej działce pow. ok. 0,35 ha) w pobliżu lotniska na poznańskiej Ławicy. Do przetargu przystąpił jeden oferent, który nieruchomość przy ul. Lotniczej wylicytował po jednym postąpieniu za 5 mln 40 tys. zł. Kandydatem na nabywcę została firma zajmująca się budową obiektów na potrzeby rolnictwa.

Choć nieruchomość nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, to  zapisy ze studium dają nowemu właścicielowi możliwość wybudowania obiektów usługowo-handlowych oraz mieszkań. W jej sąsiedztwie zlokalizowano zabudowę mieszkaniową jednorodzinną, handlowo-usługową oraz byłe tereny wojskowe.

Mimo wcześniejszego zainteresowania potencjalnych kupców,  do znalezienia nowego właściciela terenów przy Lotniczej Agencja potrzebowała czterech przetargów. Dla części zainteresowanych problemem były kwestie związane z finansowaniem inwestycji o takiej skali, dla innych - brak bezpośredniego dostępu do drogi publicznej. Jednak dzięki tegorocznej kampanii promocyjnej oraz udziałowi w targach Domów i Mieszkań w Poznaniu zagospodarowanie nieruchomości zakończyło się sukcesem.

Zyski ze sprzedaży terenów przy ul. Lotniczej w Poznaniu Agencja Mienia Wojska przeznaczy na realizację ustawowych zadań związanych z budową mieszkań oraz zakwaterowaniem żołnierzy.