Pojazdy, sprzęt ogrodniczy i instrumenty muzyczne – AMW zaprasza na przetarg w Krakowie

30 kwietnia 2024

Instrumenty muzyczne, samochody, wózki widłowe czy sprzęt ogrodniczy – to tylko część wycofanego z wojska mienia, które można kupić na najbliższym przetargu organizowanym przez Oddział Regionalny Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie. Na nabywców czeka łącznie 110 pozycji, a 10 z nich to odpady i złom. Otwarcie ofert odbędzie się 7 maja br. o godz. 11.00. Zyski ze sprzedaży Agencja przekaże na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych.

Wśród najciekawszych pozycji, które wystawił krakowski oddział AMW, znajdziemy instrumenty muzyczne. Do sprzedaży trafiły m.in.: trąbka yamaha YTR 6345G w cenie wywoławczej 6 tys. zł, puzon suwakowy yamaha YSL 354 wyceniony na  3,2 tys. zł czy waltornia hans foyer 801, za którą przyszły właściciel będzie musiał zapłacić przeszło 3,5 tys. zł. Do sprzedaży trafiły również: fagot, flet, kornet, klarnety i tuby. Oprócz instrumentów dętych do wzięcia są dwa niekompletne zestawy perkusyjne – jeden marki MES, a drugi Pearl. Za pierwszy trzeba będzie zaoferować co najmniej 2 tys. zł, a za drugi minimum 1,5 tys. zł.

Na nabywców czekają też pojazdy z demobilu. Agencja oferuje honkera 2000 z 2004 roku w cenie wywoławczej 10 tys. zł. Więcej, bo ponad 14 tys. zł, trzeba będzie zaoferować za škodę octavię II 1.6 TDI w wersji kombi, która były używana w krakowskim oddziale AMW. Z kolei osoby zainteresowane kupnem fiata ducato wyprodukowanego w 2011 roku muszą liczyć się z wydatkiem przekraczającym 24 tys. zł. Do kupienia są również przyczepy transportowe: D-46 oraz D-47 z hydraulicznym układem wywrotu skrzyni ładunkowej, wycenione odpowiednio na 6 tys. oraz 12 tys. zł.

Krakowskim przetargiem mogą zainteresować się osoby, które szukają sprzętu ogrodniczego marek Stihl i Husqvarna. W ofercie znalazły się m.in.: dmuchawa spalinowa (cena wywoławcza: 1,1 tys. zł), kosy spalinowe (od 600 do 1,5 tys. zł), nożyce spalinowe (600 zł) oraz piła łańcuchowo-spalinowa na wysięgniku (800 zł).

W Krakowie kupimy też tak różnorodny asortyment jak myjka ciśnieniowa HDS 698C Eco marki Karcher (7 tys. zł), pakiety ze sprzętem medycznym (od 1,1 tys. do 5 tys. zł), spawarki (3 tys. zł), szafy metalowe (od 800 do 2,8 tys. zł), zestawy z urządzeniami do ćwiczeń (od 1 tys. do 2,8 tys. zł.), wiertarki stołowe WS-15 (2 tys. zł) czy wózki widłowe WP-PT15 (6 tys. zł). Na chętnych czeka też waga pomostowa ZUK-200A wyprodukowana w lubelskiej fabryce WAMAG (1 tys. zł).

Jak zwykle na przetargu organizowanym przez krakowski oddział AMW coś dla siebie znajdą też firmy z branży recyklingowej. W ofercie dostępne są pakiety zawierające metale żelazne i nieżelazne (m.in.: żelaza, stali, aluminium, brązu, miedzi i mosiądzu), zużyte opony, papier i tekturę, gruz betonowy z rozbiórek i remontów, a także odpadowe paliwa, przepracowane płyny zapobiegające zamarzaniu oraz oleje: silnikowe, przekładniowe czy smarowe.

W przypadku pozycji nr 100-110 do przetargu mogą przystąpić przedsiębiorcy, którzy mają uprawnienia związane z gospodarowaniem odpadami, a do ofert dołączą kopie potwierdzających to dokumentów.

Warunkiem przystąpienia do przetargu jest wpłata wadium w wysokości 10% ceny wywoławczej na wybrane pozycje przetargowe oraz złożenie pisemnej oferty. Dokumenty, na specjalnym formularzu, należy złożyć (przesłać lub doręczyć) do 7 maja br. do 10.00 w Biurze Obsługi Klienta w OR AMW w Krakowie przy ul. Montelupich 3.

Wadium należy wpłacić przelewem na konto Agencji Mienia Wojskowego w Banku Gospodarstwa Krajowego O/Kraków, nr konta 83 1130 1150 0012 1243 8520 0020, a w tytule podać numer, datę przetargu, nazwę oferenta oraz numery wybranych pozycji przetargowych. Uczestnicy, których oferty nie wygrały, otrzymają zwrot wadiów najpóźniej do 5 dni roboczych od daty zakończenia procedury.

Ogłoszenie oraz szczegółowe informacje dotyczące udziału w przetargu dostępne są na stronie internetowej www.amw.com.pl, w zakładce „Uzbrojenie i sprzęt wojskowy/Sprzęt wojskowy oraz wyposażenie/Sprzedaż przetargowa”.

Zyski z zagospodarowania wycofanego z armii sprzętu i pojazdów Agencja Mienia Wojskowego przekazuje na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, z którego kupowany jest nowoczesny sprzęt dla polskich żołnierzy.