Michał Świtalski zastępcą prezesa Agencji Mienia Wojskowego

5 marca 2024

W piątek, 1 marca 2024 roku decyzją wiceprezesa Rady Ministrów, ministra obrony narodowej Władysława Kosiniaka-Kamysza na stanowisko zastępcy prezesa Agencji Mienia Wojskowego został powołany Michał Świtalski. Obecnie w skład kierownictwa AMW wchodzą cztery osoby: prezes Agencji Marcin Horyń oraz trzech zastępców prezesa: Michał Świtalski, Małgorzata Wyszyńska i płk Przemysław Gogoliński. 4 marca br. prezes Marcin Horyń wprowadził do instytucji nowego wiceprezesa i przedstawił współpracownikom.

Poniżej krótki biogram zawodowy wiceprezesa Agencji.

Michał Świtalski – prawnik, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ukończył również studia doktoranckie z zakresu zarządzania na Akademii Ekonomicznej w Krakowie
i Wyższy Kurs Obronny w Akademii Obrony Narodowej.

Menedżer z blisko 30-letnim doświadczeniem zawodowym na stanowiskach zarządczych i kierowniczych w administracji samorządowej i publicznej, agencjach rządowych oraz spółkach prawa handlowego i koncernach zbrojeniowych. W latach 2008-2014 był kolejno: zastępcą prezesa, a następnie - przez 6 lat - prezesem Wojskowej Agencji Mieszkaniowej. Od 2013 roku członek zarządu Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. w Radomiu odpowiedzialny za strategię, badania i rozwój oraz produkcję, finanse i IT. W latach 2014-2016 członek Komitetu Sterującego Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do spraw badań naukowych oraz prac rozwojowych w obszarze bezpieczeństwa i obronności państwa.

Od 2016 do 2019 - prezes Industchem sp. z o.o. w Warszawie, a następnie do 2021 roku - dyrektor ds. rozwoju biznesu w ARLEN S.A. w Warszawie. W latach 2021- 2024 pracował w Poczcie Polskiej S.A. jako dyrektor terenowych jednostek operacyjnych. Posiada wieloletnią praktykę z zakresu prawa, zamówień publicznych oraz nadzoru właścicielskiego.

W 2000 roku zdał egzamin państwowy dla kandydatów na członków Rad Nadzorczych Spółek Skarbu Państwa. Od 2007 roku w korpusie Państwowego Zasobu Kadrowego - po złożeniu z wynikiem pozytywnym egzaminu upoważniającego do zajmowania wyższych stanowisk państwowych.