Policyjne motorówki i sprzęt z wojska na przetargu AMW w Krakowie

12 maja 2022

Już 19 maja Oddział Regionalny Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie rozstrzygnie kolejny przetarg na sprzedaż sprzętu i pojazdów z demobilu. Tym razem na nabywców czeka 77 pozycji. W ofercie znajdziemy, min.: motorówki, ładowarki fadroma, naczepy, części samochodowe, akcesoria medyczne oraz drewno. Tradycyjnie nie zabraknie też pakietów z odpadami i złomem, które powinny zainteresować firmy z branży recyklingowej. Zyski ze sprzedaży Agencja przekaże na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych.

Hitem krakowskiego przetargu mogą być dwie motorówki z silnikiem mercury, które mają za sobą służbę w Policji. Na sprzedaż wystawiono łodzie motorowe: parker RIB 630 oraz kabinową duck-570. Osoby planujące ich zakup muszą się liczyć z wydatkiem przekraczającym odpowiednio: 19 tys. i 12 tys. zł.

W Krakowie warto zwrócić też uwagę na pojazdy z wyższej kategorii wagowej. To żuraw przeładunkowy DS-0101K na jelczu 325 oraz dwie ładowarki hydrauliczne Ł-220 wyprodukowane w 1986 roku we wrocławskiej Fabryce Maszyn Budowlanych Bumar-Fadroma S.A. Żeby zostać właścicielem żurawia należy zaoferować co najmniej 18 tys. zł, a kupno ładowarek wiąże się z wyłożeniem minimum 30 tys. i 26 tys. zł.

Interesującą pozycją są również naczepy transportowe ZREMB przeznaczone do przewożenia ciężkich maszyn i urządzeń budowalnych. Pierwszą z nich jest model D-18 o ładowności do 19 ton wyceniony na 17 tys. zł. Kolejna to ośmiokołowa N-162, na której można przewozić ładunki o wadze do 16 ton.

Na przetargu kupimy też tak różnorodny sprzęt, jak zbiorniki stalowe do przechowywania materiałów pędnych i smarów (5 tys. zł), studnia głębinowa z rurami (od 2 tys. zł), kultywator (1 tys. zł), spawarki (500 i 700 zł), węże ssawne (2,5 tys. zł), szczotki lotniskowe (700 zł), aparaty RTG (1,5 tys. zł) czy myjkę marki Kärcher (1,5 tys. zł).

W Krakowie do sprzedaży przeznaczono również pakiety: z częściami samochodowymi (od 7 do 24 tys. zł),  oponami (od 7 do 17 tys. zł), sprzętem: łączności (30 tys. zł), medycznym (4,5 tys. zł), elektronicznym (800 zł), a nawet smarem (3,9 i 2,4 tys. zł). Z kolei na osoby, które szukają materiałów do swoich krawieckich projektów czekają dwa zestawy z materiałowymi zasłonami (680 i 760 zł).

Podobnie jak wcześniejsze, przetarg powinien zainteresować też firmy z branży recyklingowej. W ofercie znalazły się pakiety zawierające metale żelazne i nieżelazne, wyeksploatowane akumulatory i baterie, odpadowe drewno, papier i tekturę, tworzywa sztuczne i gumę, szkło oraz przepracowane płyny, oleje i smary, a także odpady z budowy i remontu dróg.

Warunkiem przystąpienia do przetargu jest wpłata wadium w wysokości 10% ceny wywoławczej na wybrane pozycje przetargowe oraz złożenie pisemnej oferty. Wadium należy wpłacić przelewem na konto Agencji Mienia Wojskowego w Banku Gospodarstwa Krajowego O/Kraków, nr konta 83 1130 1150 0012 1243 8520 0020, podając w tytule numer, datę przetargu, nazwę oferenta oraz numery wybranych pozycji przetargowych.

W przypadku pozycji nr 60-77 do przetargu mogą przystąpić przedsiębiorcy, którzy mają uprawnienia związane z gospodarowaniem i transportem odpadów. Na pozycję nr 61 ofertę mogą składać również osoby fizyczne lub jednostki organizacyjne, które nie przedsiębiorcami.

Ofertę, na specjalnym formularzu, należy złożyć (przesłać lub doręczyć) w Biurze Obsługi Klienta w OR AMW w Krakowie przy ul. Montelupich 3, do 19 maja br. do godz. 11:00.

Szczegóły dotyczące przetargu zamieszczone są w ogłoszeniu dostępnym na stronie internetowej: www.amw.com.pl, w zakładce „Uzbrojenie i sprzęt wojskowy/Sprzęt wojskowy oraz wyposażenie/Sprzedaż przetargowa”.