Otwarcie internatu w Krakowie przy ul. Montelupich

21 grudnia 2021

20 grudnia br. odbyło się uroczyste otwarcie nowego internatu przeznaczonego dla żołnierzy garnizonu Kraków. To kolejny tego rodzaju obiekt - po  wcześniejszym remoncie placówki przy ul. XX Pijarów – tym razem zlokalizowany na dwóch piętrach w siedzibie oddziału Agencji Mienia Wojskowego przy ul. Montelupich w Krakowie. W wyremontowanym i zmodernizowanym budynku przygotowano 44 miejsca noclegowe w pełni wyposażone i dostosowane do potrzeb stacjonujących żołnierzy. Zakwaterowanie obejmuje łącznie 32 pokoje dla żołnierzy i 12 miejsc hotelowych. Zamieszkają tam wojskowi służący na terenie garnizonu Kraków i Kraków Balice, a jako pierwsi zameldowali się w nim m.in. żołnierze z 6 Brygady Powietrznodesantowej i 3 Regionalnej Bazy Logistycznej. Inwestycję zrealizowano ze środków własnych Agencji oraz dotacji celowej z budżetu MON przeznaczonej na cele zakwaterowania Sił Zbrojnych RP.

W uroczystości oddania do użytku internatu wzięli udział m.in.: dowódca garnizonu Kraków gen. bryg. Grzegorz Grodzki i dyrektor Departamentu Zakwaterowania Kamil Dobrowolski - z których rąk kilku żołnierzy odebrało już skierowania i klucze do swoich pokoi, a także: pracownicy Działu Inwestycji i Remontów, Działu Zakwaterowania oraz kierownictwo krakowskiego oddziału, kierownik budowy i pracownicy spółki AMW Sinevia.

Internat przy ul. Montelupich to kolejna inwestycja AMW zrealizowana w tym roku na rzecz Sił Zbrojnych i druga w Krakowie, dzięki której żołnierze będą mogli zamieszkać w komfortowych warunkach w garnizonie w którym pełnią swoją codzienną służbę. Do dyspozycji oddajemy im również pomieszczenia gospodarcze, w tym pralnię oraz rowerownię, windę i parking dla samochodów. Zmodernizowany budynek pozwoli nam zakwaterować w internacie 44 osoby w pełni wyposażonych pokojach. Można powiedzieć, że nasi lokatorzy mają też pewne przywileje – sąsiedztwo oddziału za ścianą sprawia, że ich obsługa w zakresie zakwaterowania będzie niemal na wyciągnięcie ręki powiedział dyrektor Przemysław Wierzba po otwarciu internatu.

W budynku na łącznej powierzchni ponad 1,1 tys. metrów kwadratowych zaprojektowano samodzielne kompleksy mieszkalne tak, aby każdy żołnierz miał wygodny pokój - w pełni wyposażony (telewizor, chłodziarko-zamrażarka, biurko) oraz umeblowany, z własną łazienką, kuchnią lub aneksem kuchennym.

Budowa i remont sfinansowane zostały z dotacji celowej z budżetu MON oraz środków własnych Agencji Mienia Wojskowego pozyskanych w drodze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, działek i gruntów. Obecnie Agencja dysponuje i zarządza blisko 10 tys. miejsc w internatach i kwaterach internatowych na terenie całej Polski.

W najbliższych miesiącach do zasobu Agencji dołączą kolejne miejsca internatowe m.in.  w Warszawie i Lublińcu. W tegorocznym budżecie AMW zaplanowała w zakresie zakwaterowania inwestycje o łącznej wartości ok. 80 milionów złotych, dzięki którym zasób wzbogaci się o 156 nowych lokali, m. in. w Elblągu (40 mieszkań) i Przasnyszu (30 lokali). Kolejne inwestycje są już w przygotowaniu i zostaną zrealizowane w m.in. w Łomży, Suwałkach, Pruszczu Gdańskim i Białej Podlaskiej.