Udana końcówka roku w AMW. Ponad 15 mln zł za działki na Helu

18 grudnia 2020

Agencja Mienia Wojskowego zainkasuje ponad 15 mln zł ze sprzedaży terenów w rejonie ulic Sikorskiego i Dworcowej na Helu. 16 grudnia gdyński oddział AMW znalazł nabywców na siedem działek o łącznej powierzchni blisko 2,70 ha. Grunty wystawiono w trzech pozycjach przetargowych. Po podpisaniu aktów notarialnych dwie z nich trafią do gdyńskiego dewelopera, a pozostała część do wrocławskiej firmy z branży nieruchomości. Zyski ze sprzedaży terenów na Helu Agencja przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

16 grudnia pod młotek trafiło siedem działek położonych na Helu w rejonie ulic Sikorskiego i Dworcowej. Pierwsze dwie pozycje przetargowe – o powierzchni ponad 7000 m² i blisko 3500 m² - sprzedano już po jednym po postąpieniu. Obie wylicytował deweloper z wybrzeża, który zaoferował za nie odpowiednio - przeszło 2 mln 900 tys. zł oraz ponad 1 mln 525 tys. zł.

Większe emocje wzbudziła jednak sprzedaż największego, przekraczającego 1,6 ha gruntu. Do wyłonienia nowego właściciela wycenionej na 6 mln 550 tys. zł nieruchomości potrzeba było aż 16 postąpień. Zwycięzca przetargu – wrocławska firma z branży nieruchomości – zaproponowała ostatecznie 10,5 mln zł.

Wylicytowane parcele zlokalizowane są w odległości ok. 800 m od centrum miasta. Nieruchomości znajdują się
w granicach Nadmorskiego Parku Krajobrazowego oraz w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru Natura 2000 „Zatoka Pucka”. Dla gruntów nie obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Teren zabudowany jest nieczynną od kilkunastu lat infrastrukturą wojskową.

W zasobie gdyńskiego oddziału Agencji wciąż pozostaje jeszcze ok. 28 ha gruntów położonych na Półwyspie Helskim w rejonie ulic Sikorskiego i Dworcowej. Pierwsze działki, które trafią pod młotek w nowym roku będzie można kupić już 13 i 14 stycznia 2021 roku. Na nabywców czekają łącznie cztery pozycje przetargowe. Każda z nich ma powierzchnię 600 m² i została wyceniona na 265 tys. zł.

Zyski ze sprzedaży nieruchomości na Helu Agencja Mienia Wojskowego przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.