Sukces AMW. Ponad 8 mln zł za „sanatorium” w Nałęczowie

4 grudnia 2020

Ponad 8 mln zł zasili konto Agencji Mienia Wojskowego po finalizacji sprzedaży terenu przy ul. Spółdzielczej w Nałęczowie. Przeszło trzyhektarowa działka z niedokończonym szpitalem sanatoryjnym przekazanym do zasobu Agencji przez MSWiA trafiła pod młotek 26 listopada. Zwycięzcą przetargu została - działająca w branży nieruchomości - spółka ARCHE. Inwestor zamierza przystosować budynek do wymaganych standardów i otworzyć tam sanatorium. Zyski ze sprzedaży działki Agencja przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Osiem przetargów – tyle podejść potrzebowała Agencji Mienia Wojskowego do znalezienia nowego właściciela terenu nieukończonego budynku sanatorium MSWiA w Nałęczowie. Zwycięzcą licytacji zorganizowanej 26 listopada przez lubelski oddział AMW została firma ARCHE SA.  Kandydat na nabywcę zaoferował 8 mln 80 tys. zł.

Cieszymy się z pozytywnego rozstrzygnięcia tego przetargu, bo to ukoronowanie naszych starań i  dowód na to, że można znaleźć nabywców nawet na najbardziej wymagające nieruchomości. Oczywiście wymaga to odpowiedniej ekspozycji na rynku, odpowiedniej promocji – teren pojawił się nawet w biznesowym reality show „Bitwa o milion”, wreszcie trafienia na odpowiedni moment. I ten moment przyszedł akurat 26 listopada – podsumowuje dyrektor oddziału regionalnego AMW w Lublinie Marek Kociubiński.

W Nałęczowie inwestor będzie miał do swojej dyspozycji działkę o powierzchni ponad 3,1 ha i siedmiokondygnacyjny budynek szpitala sanatoryjnego o powierzchni użytkowej blisko 20 tys. m² i kubaturze przekraczającej 68 tys. m³ oraz kilka obiektów magazynowo-gospodarczych.

Zapisy planistyczne stwarzają możliwość prowadzenia tam usług z zakresu turystyki, w tym usług hotelarskich, lecznictwa, kultury i nauki. Obecnie procedowane jest też rozszerzenie planu zagospodarowania przestrzennego i dopuszczenie zabudowy mieszkaniowej i usług nieuciążliwych. Po przystosowaniu istniejących zabudowań do wymaganych standardów budowalnych zwycięzca przetargu zamierza wykorzystać nieruchomość zgodnie z jej przeznaczeniem.

Działka położona jest wzniesieniu, w odległości zaledwie jednego kilometra od centralnej części miasta i parku zdrojowego w Nałęczowie. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się zabudowa mieszkaniowa i pensjonatowa oraz inne sanatoria. Zgodnie z projektem architektonicznym w gmachu zostały wyodrębnione trzy funkcjonalności: łóżkowa, zabiegowa i warsztatowa. Obiekt jest częściowo podpiwniczony i uzbrojony we wszystkie niezbędne media miejskie.

Budowa szpitala sanatoryjnego w Nałęczowie rozpoczęła się w 1983 roku, a pierwotnym inwestorem było Ministerstwo Spraw Wewnętrznych. Jednak ze względów finansowych inwestycja nie została nigdy ukończona, a w 2005 roku MSWiA podjęło decyzję o wstrzymaniu dalszych prac. Pod koniec 2014 roku nieruchomość trafiła do zasobu Wojskowej Agencji Mieszkaniowej, która 1 października 2015 roku połączyła się z Agencją Mienia Wojskowego.

Zyski ze sprzedaży nieruchomości w Nałęczowie Agencji Mienia Wojskowego przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.