Ponad 8 mln zł w 3 godziny. AMW sprzedaje grunty w Krakowie

Oddział Regionalny AMW w Krakowie
3 września 2020

Trzy godziny wystarczyły Agencji Mienia Wojskowego do wyłonienia nabywców kompleksu działek przy ul. Stefczyka w Krakowie. Do rywalizacji o grunty podzielone na 31 pozycji o łącznej powierzchni ponad 5 ha przystąpiło aż 18 oferentów. Po 253 postąpieniach AMW znalazła właścicieli wszystkich wystawionych nieruchomości, a jej konto zasili prawie 8,3 miliona złotych. Uzyskane środki pozwolą Agencji na budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.

2 września br. krakowski oddział AMW rozstrzygnął przetarg na sprzedaż gruntów przy ul. Stefczyka w Krakowie. Pod młotek trafiło łącznie 51 działek podzielonych na 31 pozycji. Cztery największe o powierzchniach od 60 do 70 arów oraz 27 mniejszych, przeznaczonych pod budownictwo jednorodzinne o wielkości od ok. 7,5 do 10 arów. Największym zainteresowaniem cieszyła się pozycja nr 2, czyli 60-arowy teren, który ostatecznie sprzedano za 1 mln 145 tys. zł. Równie emocjonująca była licytacja parceli o powierzchni 9 arów. Tym razem do wyłonienia zwycięzcy potrzeba było aż 23 postąpień i kwoty w wysokości 192 tys. zł. Po podpisaniu aktów notarialnych z przyszłymi właścicielami Agencja zainkasuje prawie 8,3 mln złotych.

Zdecydowana większość terenu, bo ponad 4 hektary, trafiła do działającej w branży budowalnej firmy Invest Group. Aktualne zapisy planistyczne pozwalają na wykorzystanie nieruchomości pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną. I takie plany inwestycyjne ma też nowy właściciel.

Cieszymy się, że dzięki skutecznej akcji promocyjnej udało nam się wzbudzić tak duże zainteresowanie przetargiem, a przygotowana przez nas koncepcja zagospodarowania działek się sprawdziła. Mamy nadzieję, że planowana przez AMW sprzedaż kolejnych gruntów przy ul. Stefczyka napędzi lokalny rynek nieruchomości, pozwoli na stworzenie nowej, przyjaznej przestrzeni dla mieszkańców i będzie impulsem do dalszego rozwoju tego miejsca - mówi Przemysław Wierzba dyrektor krakowskiego oddziału AMW.

Tereny przy ul. Stefczyka położone w dzielnicy Wzgórza Krzesławickie, trafiły do zasobu AMW w ramach zamiany z gminą Kraków. Nieruchomość składa się z 74 niezabudowanych działek o łącznej powierzchni prawie 8 hektarów. Przygotowana w Agencji koncepcja zagospodarowania przewidywała sprzedaż gruntów w dwóch etapach. W każdym z nich AMW oferowała mniejsze działki pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne oraz większe obszary inwestycyjne wydzielone z myślą o deweloperach z przeznaczeniem np. pod zabudowę szeregową.

Środki w wysokości 8,3 mln zł wypracowane ze sprzedaży działek przy ul. Stefczyka Agencja przeznaczy na realizację zadań związanych  z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych RP. Na ten sam cel trafią też zyski ze sprzedaży kolejnej puli, tym razem 23 parceli o łącznej powierzchni ponad 2 hektarów, które będzie można kupić już w przyszłym roku.