Ponad 2 mln zł dla AMW za działkę w Nowym Dworze Mazowieckim

13 lipca 2020

Agencja Mienia Wojskowego zainkasuje ponad 2 mln zł ze sprzedaży działki na terenie Twierdzy Modlin w Nowym Dworze Mazowieckim. Zwycięzcą przetargu zorganizowanego 10 lipca przez warszawski oddział AMW została działająca w branży nieruchomości spółka Modlin Sp. z o.o. Za niespełna trzyhektarowy teren inwestor zaoferował 2 mln 525 tys. zł. Po uwzględnieniu bonifikaty zapłaci za niego 20% mniej. Zyski ze sprzedaży działki Agencja przeznaczy na inwestycje mieszkaniowe dla żołnierzy zawodowych.

Do wyłonienia nowego właściciela działki położonej przy ul. Szpitalnej i Boduena w Nowym Dworze Mazowieckim wystarczyło tylko jedno postąpienie. Za teren  wyceniony na 2,5 mln zł – jedyny uczestnik przetargu– spółka Modlin Sp. z o.o. zaoferowała 25 tys. zł więcej niż wynosiła jego cena wywoławcza. Ostatecznie po uwzględnieniu bonifikaty z tytułu wpisania nieruchomości od rejestru zabytków inwestor zapłaci za nią 2 mln 20 tys. zł.

Zwycięzca przetargu będzie miał tam do dyspozycji 2,83 ha oraz dwa budynki. Pierwszy to pochodzący z początku XX wieku dawny szpital wojskowy o powierzchni 476 m2. Drugi obiekt to przeszło dwustumetrowy garaż wybudowany w 1989 roku. Działka objęta jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, który przyszłemu właścicielowi daje możliwość prowadzenia tam działalności rekreacyjno-turystycznej oraz usług gastronomiczno-hotelarskich. Kandydat na nabywcę nie zdradził jednak jeszcze swoich planów związanych z przeznaczeniem wylicytowanej nieruchomości.

Ze względu na swoje walory historyczne nieruchomość figuruje w rejestrze zabytków, a nowy właściciel będzie zobowiązany do uzgodnienia swoich projektów i prac inwestycyjnych z miejskim konserwatorem zabytków. Planując zagospodarowanie terenu spółka musi uwzględnić m.in.: pozostawienie istniejącej zabudowy oraz zieleni, odrestaurowanie lazaretu zgodnie z konserwatorskimi zaleceniami, przywrócenie ciągów komunikacyjnych oraz skweru na tyłach szpitala.

Wylicytowana działka wchodzi w skład kompleksu historycznej Twierdzy Modlin. Wzdłuż jej południowej granicy rozciągają się zabudowania zabytkowego muru Carnota. Od wschodu w najbliższym otoczeniu nieruchomości znajduje się hotel Royal oraz niezabudowany teren, który wciąż pozostaje w zasobie AMW. Na zachód od niej zlokalizowany jest z hotel Modlin Palace oraz budynek dawnej łaźni, a od południa działka sąsiaduje z nabrzeżem Wisły.

Zyski ze sprzedaży działek Agencji Mienia Wojskowego przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.