Działka na Kępie Mieszczańskiej sprzedana za 4 mln więcej. 9,5 mln zł dla AMW

14 października 2020

8 października br. wrocławski oddział Agencji Mienia Wojskowego wyłonił nabywcę półhektarowej nieruchomości na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. To jedna z ostatnich działek na wrocławskiej wyspie z zasobu Agencji. Zwycięzca przetargu - firma deweloperska OW SAGARIS - nie ujawnił jeszcze swojej koncepcji związanej z zagospodarowaniem nieruchomości. Miejscowy plan przewiduje tam usługi i zabudowę mieszkaniową. Po finalizacji transakcji konto AMW zasili aż 9,5 mln zł. Zyski ze sprzedaży nieruchomości Agencja przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Aż 27 postąpień – tyle potrzeba było do rozstrzygnięcia przetargu na sprzedaż jednej z ostatnich działek na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Do licytacji zorganizowanej 8 października przez wrocławski oddział AMW stanęły dwie firmy z branży budowlanej. Zacięta rywalizacja między oferentami sprawiła, że ostateczna cena parceli wycenionej początkowo na 5,5 mln zł, sięgnęła kwoty większej o 4 mln zł. Dzięki temu po podpisaniu aktu notarialnego Agencja zainkasuje 9,5 mln zł.

Na działce nr 3/25 nowy właściciel będzie miał do dyspozycji półhektarowy teren oraz dwukondygnacyjny koszarowiec o powierzchni użytkowej przekraczającej 1000 m². Zapisy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dają inwestorowi możliwość wykorzystania go przede wszystkim na cele usługowe, a w niewielkiej części również pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną. Nieruchomość położona jest w północnej części Kępy Mieszczańskiej, a w jej najbliższym sąsiedztwie usytuowane są osiedla mieszkaniowe, tereny zielone oraz rzeka Odra. Zgodnie z zamierzeniami miasta na terenie wyspy ma również powstać park i urządzone tereny zielone.

W zasobie Agencji znajdują się jeszcze dwie działki położone na wrocławskiej wyspie. Większa z nich, o powierzchni przeszło 0,6 ha, zlokalizowana jest naprzeciwko sprzedanej parceli. W zapisach planistycznych nieruchomość figuruje jako tereny zabudowy usługowej, tereny zielone oraz częściowo również obszar pod zabudowę mieszkaniową. Mniejszą z działek o wielkości niewiele ponad 2000 m² - zgodnie z obowiązującym studium – można również przeznaczyć m.in. na realizację inwestycji usługowych i budowę mieszkań. Nieruchomości trafią pod młotek w 2021 roku.

Zyski ze sprzedaży działek Agencji Mienia Wojskowego przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.