AMW zaprasza na zakupy. Sklepy stacjonarne znów otwarte

18 maja 2020

Po blisko dwumiesięcznej przerwie znów zrobimy zakupy w stacjonarnych sklepach Agencji Mienia Wojskowego. Na 19 maja br. zaplanowano otwarcie punktów w Bydgoszczy, Gdyni, Krakowie, Lublinie, Poznaniu, Olsztynie i Szczecinie. Dzień później Agencja reaktywuje sklep w Warszawie, ale już pod nowym adresem – przy ul. Grójeckiej 78. Warszawski sklep będzie czynny od wtorku do piątku w godzinach 11:00-17:00. W trosce o bezpieczeństwo klientów i pracowników, AMW wprowadziła w sklepach ograniczenia związane z liczbą osób przebywających w punktach oraz dodatkowe środki sanitarne. Powojskowy asortyment jest również dostępny w ciągłej sprzedaży on-line: www.sklep.amw.com.pl.

W związku ze stopniowym odmrażaniem gospodarki podjęliśmy decyzję o ponownym otwarciu naszych sklepów stacjonarnych. Cieszymy się, że nasi klienci znów będę mogli zrobić u nas zakupy, ale warto pamiętać, że najważniejsze jest ich zdrowie. W związku z tym zdecydowaliśmy się na wprowadzenie kilku ograniczeń. Jedno z najbardziej istotnych dotyczy liczby maksymalnej liczby osób, które mogą przebywać w sklepie. Będą to cztery osoby na jedną kasę, jeżeli powierzchnia sklepu nie przekracza 100 m2 i jedna osoba na 15 m2, kiedy punkt jest większy 100 m2. Preferujemy też płatność kartą – wyjaśnia Piotr Jastrzębski, zastępca prezesa AMW odpowiedzialny m.in. za sprzedaż mienia powojskowego, sprzętu i uzbrojenia.

Klienci będą zobowiązani do zasłaniania twarzy, dezynfekcji rąk oraz używania jednorazowych rękawiczek, które zostaną udostępnione w każdym sklepie. Ze względów bezpieczeństwa Agencja zdecydowała się też na zamknięcie przymierzalni. W sklepach będzie prowadzona regularna dezynfekcja powierzchni wspólnych, m.in. blatów, półek, klamek, terminali płatniczych czy szyb oddzielających kasy. AMW odpowiednio zadbała też o swoich pracowników. Obsługa sklepu zostanie wyposażona w maseczki lub przyłbice oraz rękawiczki.

W sklepie w Warszawie przy ul. Grójeckiej 78, który zostanie otwarty w środę 20 maja br. kupimy przede wszystkim żołnierską klasykę: kombinezony pilota (240 zł), mundury polowe wz. 93 w wersji klasycznej i letniej (120 zł za komplet), kurtki: polowe i czołgisty bez podpinek (40 zł za sztukę) oraz wyjściową wojsk lotniczych (120 zł), wełniane swetry oficerskie (70 zł) łopatki saperskie i piechoty (50 i 30 zł), hełmy stalowe (30 zł), berety (10 zł) oraz trzyczęściowe niezbędniki (20 zł). W ofercie są też benzynowe kuchenki turystyczne (50 zł) lampy naftowe (30 zł), latarki (8-10 zł) czy termos plecakowy o pojemności 12 litrów (40 zł). Na półkach znajdziemy też tak nietypowe rzeczy jak spluwaczka kieszonkowa, nożyczki do opatrunków czy tacka stomatologiczna. A dla pierwszych 100 klientów sklepu przygotowano breloki do kluczy zrobiony z wojskowych pagonów.

Pełna oferta wraz z cennikiem poszczególnych sklepów jest dostępna na stronie www.amw.com.pl w zakładce „Uzbrojenie i sprzęt wojskowy/ Sprzęt wojskowy/ Sprzedaż bezprzetargowa”. Sklepy będę otwarte w dotychczasowych godzinach, z wyjątkiem punktu w Poznaniu, który po przerwie zaprasza na zakupy we wtorki i czwartki od 11:00 do 15:30 oraz w środy między 9:00 a 15:00. W Bydgoszczy, Gdyni i Szczecinie wojskową odzież i sprzęt kupimy we wtorki i w czwartki od 12:00 do 17:30 oraz w środy od 9:00 do 15:00. W Krakowie przez cały tydzień (poniedziałek 12:00-15:00, wtorek i czwartek 12:00-17:30, środa i piątek 9:00-15:00). A w Lublinie i Olsztynie we wtorki oraz czwartki. W lubelskiej placówce od 12:00 do 16:00, a w olsztyńskiej od 9:00 do 13:00.

Oprócz ponownego otwarcia sklepów AMW zdecydowała się też na wznowienie przetargów na sprzedaż wycofanego z wojska sprzętu i pojazdów. Pierwsze ruszą jeszcze w tym miesiącu. Na 26 maja zaplanowano pisemny przetarg we Wrocławiu, na którym będzie można kupić m.in. autobusy marki Autosan czy żuraw na ciężarówce KAMAZ. Kolejny odbędzie się dzień później w Olsztynie. Tam na nabywców czekają m.in. kuchnie polowe, narzędzia warsztatowe czy lancia kappa z 1998 roku. 28 maja Agencja rozstrzygnie przetarg w Bydgoszczy, na który wystawiono m.in. quad honda czy ratowniczo-gaśniczy jelcz.

Powojskowy sprzęt i ubrania można kupić też w internecie na stronie  www.sklep.amw.com.pl. Środki uzyskane ze sprzedaży internetowej, podobnie jak pozostałe zyski pochodzące z zagospodarowania powojskowego sprzętu Agencja przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP. Od początku funkcjonowania AMW zasiliła fundusz kwotą blisko 2 mld złotych.