Wystawa ''Od Konstytucji 3 Maja do Niepodległości'' w AMW

7 maja 2019

Z okazji 228 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja pracownicy Biura Prezesa Agencji Mienia Wojskowego wzięli udział w oficjalnym otwarciu wystawy "Od Konstytucji 3 Maja do Niepodległości". W poniedziałek 6 maja o 13:00 ekspozycję uroczyście otworzył prezes AMW Krzysztof Falkowski. Przecięcia wstęgi dokonał wspólnie ze swoim zastępcą Dominikiem Zarembą, przewodniczącym NSZZ Pracowników Wojska Zenonem Jagiełło oraz inicjatorką wystawy - Beatą Gotowałą.

Pomysłodawczyni ekspozycji Beata Gotowała, na co dzień pracownica Oddziału Regionalnego AMW w Szczecinie do stworzenia wystawy wykorzystała swoje prywatne zbiory. Ekspozycję po raz pierwszy pokazano we wrześniu 2018 roku w Teatrze Wielkim w Łodzi w ramach koncertu. "Bukiet dla Niepodległej", który odbył się podczas zorganizowanego pod patronatem Prezydenta RP IX Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego. Wystawa składa się z dziewięciu tablic tematycznych, na których zaprezentowane są autentyczne dokumenty i historyczne pamiątki związane z Konstytucją 3 Maja oraz drogą do odzyskania przez Polskę niepodległości.

Bardzo dziękuję za tę cenną inicjatywę, której celem jest promowanie polskiej kultury i dziedzictwa narodowego oraz pokazanie wpływu Konstytucji 3 Maja na odrodzenie się państwa po 123 latach zaborów. Cieszę się, że to właśnie w AMW mamy okazję zaprezentować pamiątki, które ukazują wartość Konstytucji Majowej w dziejach Polski i jej znaczenie w tradycji niepodległościowej – powiedział prezes Krzysztof Falkowski zwracając się do inicjatorki ekspozycji.

Konstytucja 3 Maja 1791 r. to jeden z ważniejszych dokumentów w historii Polski. Jest wpisana na listę zabytków UNESCO „Pamięć Świata” oraz otrzymała Znak Dziedzictwa Europejskiego. Konstytucja majowa stanowiła „testament duchowy” wielopokoleniowy, do którego nasi przodkowie odwoływali się w trudnych chwilach dziejowych i na którym budowali poczucie odpowiedzialności za los własny i przyszłych pokoleń – powiedziała podczas swojego wykładu Beata Gotowała.

Inicjatorka wystawy w swoich zbiorach ma oryginalne pamiątki związane z Konstytucją 3 Maja m.in. z czasu zaborów, I i II wojny światowej, działalności NSZZ “Solidarność” w latach 1980-1989, a także okolicznościowe wydawnictwa po opublikowane w limitowanych nakładach po 1989 roku. Wystawa będzie prezentowana w Agencji Mienia Wojskowego do 17 maja br.