Sprzedaż działki w Poznaniu sfinalizowana. Ponad 12 mln zł dla AMW

1 lutego 2019

Ponad 12 mln zł uzyskała Agencja Mienia Wojskowego ze sprzedaży terenów położonych przy ul. Bukowskiej w Poznaniu. Transakcję sfinalizowano podpisaniem aktu notarialnego 17 stycznia br. Nowy właściciel – spółka z branży budowalnej - nie przedstawił jeszcze swoich planów związanych z zagospodarowaniem nieruchomości. Teren można przeznaczyć pod działalność usługowo-handlową. Zyski ze sprzedaży terenu pozwolą AMW na realizację zadań ustawowych związanych z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych.

Działka przy ul. Bukowskiej 237 w Poznaniu trafiła pod młotek jeszcze w ubiegłym roku. Atrakcyjne położenie nieruchomości, nieopodal Portu Lotniczego Poznań-Ławica oraz 4 km od centrum miasta, sprawiło, że w przetargu zorganizowanym 14 grudnia wzięło udział sześciu oferentów. Do wyłonienia zwycięzcy potrzeba było aż 30 postąpień. Ostatecznie za działkę, której cena wywoławcza wynosiła 4 mln zł, przyszły właściciel - MATI INVESTMENT RĄCZYŃSKA Spółka jawna - zaoferował 12 mln 100 tys. zł.

Zgodnie z zapisami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego nieruchomość o powierzchni ponad 2,2 ha znajduje się na terenie zabudowy usługowej. Zanim działka trafiła do zasobu Agencji należała do kompleksu jednej z jednostek wojskowych podległych Dowództwu Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej Kraju. W 2016 roku Agencja Mienia Wojskowego z powodzeniem zagospodarowała sąsiednią nieruchomość. Za ponad 6 mln zł w 2016 roku nabył ją inwestor, który planuje tam budowę salonu samochodowego.

Już 8 lutego AMW zorganizuje przetargi na sprzedaż kolejnych nieruchomości w Poznaniu. Na nabywców czekają m.in. dwie działki pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną przy ul. Kontryma, wycenione odpowiednio na: 325 tys. i 320 tys. zł. Tego samego dnia pojawi się też szansa na zakup gruntów przy ul. Koszalińskiej, Fieldorfa i Królickiego, na których przyszły właściciel będzie mógł postawić stację benzynową. Cena wywoławcza to 2 mln 150 tys. zł.

Środki ze sprzedaży nieruchomości Agencja Mienia Wojskowego tradycyjnie przeznaczy na nowe inwestycje mieszkaniowe dla żołnierzy.