Prawie 2,4 mln zł za działkę w Rogowie

21 października 2019

Agencja Mienia Wojskowego zainkasuje prawie 2,4 mln zł za ze sprzedaży nieruchomości w nadmorskim Rogowie. Zwycięzcą przetargu zorganizowanego 11 października br. przez szczeciński oddział AMW został przedsiębiorca z branży nieruchomości. Nowy właściciel będzie miał tam do dyspozycji ponad 16 ha, które może przeznaczyć na działalność turystyczno-wypoczynkową. Zyski ze sprzedaży działek pozwolą Agencji na sfinansowanie kolejnych inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Wystarczyło kilkanaście minut, żeby Oddział Regionalny Agencji Mienia Wojskowego w Szczecinie wyłonił nowego właściciela terenów w Rogowie. Jedynym oferentem i zwycięzcą przetargu został kołobrzeski przedsiębiorca z branży nieruchomości. Za działkę o pow. 15,79 ha oraz za pięćdziesięcioprocentowy udział w półhektarowej parceli zaoferował dokładnie 2 mln 383 tys. zł. To o 23 tys. zł więcej niż wynosiła ustalona przez Agencję cena wywoławcza.

Nieruchomość usytuowana jest w zachodniej części miejscowości, tuż przy granicy administracyjnej obrębu Mrzeżyno, w cichej i umiarkowanie zalesionej okolicy. Na większej z działek zapisy planistyczne dają inwestorowi możliwość budowy ośrodka wypoczynkowego z uzupełniającą funkcją mieszkalną. Pozostała część nieruchomości powinna pozostać zalesiona. Natomiast mniejsza z parceli, gdzie przebiegają podziemne sieci infrastruktury technicznej może być częściowo zagospodarowana na potrzeby nadmorskiej ścieżki rowerowej.

W kwietniu i lipcu tego roku Agencja znalazła nabywców na trzy inne działki położone w Rogowie. Kolejne siedem działek trafi pod młotek w pierwszym kwartale 2020 roku. Zyski ze sprzedaży nieruchomości Agencji Mienia Wojskowego tradycyjnie przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.