Ponad 40 mln złotych za działkę na wrocławskiej Kępie Mieszczańskiej

28 czerwca 2019

28 czerwca br. we Wrocławiu odbył się przetarg na jedną z ostatnich działek na Kępie Mieszczańskiej. Do licytacji przystąpiło aż dziewięciu chętnych, a osiągnięta cena kilkukrotnie przebiła cenę wywoławczą. Ostatecznie wylicytowano prawie 40,5 mln złotych, które pozwolą AMW na sfinansowanie kolejnych inwestycji związanych z zakwaterowaniem żołnierzy. Nowy właściciel to znany deweloper, który na Kępie prawdopodobnie będzie chciał wybudować kolejne mieszkania.

Agencja Mienia Wojskowego wystawiła nieruchomość z ceną wywoławczą 16,1 mln zł. Nabywca, który zdecydował się kupić działkę, zapłaci za nią – po uwzględnieniu bonifikaty -  40 mln 474 tys. 318 zł 50 gr netto. Będzie to kolejna inwestycja tej spółki na Kępie Mieszczańskiej: do tej pory powstał tam już zespół mieszkaniowy usytuowany w trzech dziesięciopiętrowych budynkach w którym znalazło się łącznie 250 lokali.

Powierzchnia gruntu działki, która już wkrótce zmieni właściciela wynosi 1,34 hektara, a powierzchnia użytkowa 2 709 m². Teren dotychczas pełnił funkcję magazynową. Jest na nim kilka budynków o łącznej powierzchni użytkowej 525 m². Jeden z nich to dawna stajnia 2 regimentu artylerii polowej wpisana w 2004 r. do rejestru zabytków, która w ostatnich latach pełniła funkcję wojskowego archiwum. Z tego właśnie tytułu nabywcy działki przysługuje bonifikata.

Plan zagospodarowania przestrzennego wskazuje, że ten teren przeznaczony jest pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną i usługi. Dopuszczalna wysokość zabudowań dopuszcza postawienie tam obiektów nie wyższych niż 22 m. Nieruchomość znajduje się też w strefie ochrony konserwatorskiej – jest to teren dawnych bastionów – reliktów zabytkowej architektury obronnej. Dodatkowo, zgodnie z wytycznymi konserwatora nowy właściciel przed przystąpieniem do prac będzie musiał przeprowadzić badania archeologiczne.

Zyski ze sprzedaży nieruchomości Agencji Mienia Wojskowego tradycyjnie przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.