Nieruchomość w Łazach sprzedana. Ponad 6 mln dla AMW

22 listopada 2019

Ponad 6 mln zł wpłynie na konto Agencji Mienia Wojskowego po podpisaniu aktu notarialnego finalizującego sprzedaż dawnego ośrodka Straży Granicznej w nadmorskich Łazach. Nieruchomość o pow. przeszło 2,7 ha trafiła pod młotek 14 listopada br. Zwycięzcą przetargu została firma z branży budowlanej RE Development S.A rozważa budowę apartamentowca z lokalami usługowymi. Zyski ze sprzedaży działek Agencja przeznaczy na sfinansowanie kolejnych inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Niewiele ponad miesiąc od wyłonienia nabywcy na działki w Rogowie, szczeciński oddział AMW znalazł nowego  właściciela dla dawnego ośrodka Straży Granicznej w Łazach przy ul. Mieleńskiej. Choć w przewidzianym w ogłoszeniu terminie wadia wpłaciły dwa podmioty, to w przetargu zorganizowanym 14 listopada wziął udział tylko jeden uczestnik. Nieruchomość sprzedano po jednym postąpieniu, a zwycięzcą licytacji została firma deweloperska RE Development S.A, która zaoferowała ponad 6 mln 110 tys. zł.

Zapisy w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego pozwalają inwestorowi na wykorzystanie terenu  pod zabudowę usługowo-mieszkaniową oraz turystyczną. I właśnie w tym kierunku zmierzają plany nowego właściciela. Spółka bierze pod uwagę budowę nowoczesnego apartamentowca z lokalami usługowymi.

Obecnie na działce znajduje się 17 obiektów o łącznej powierzchni użytkowej blisko 1133 m². Zabudowa obejmuje dwukondygnacyjny budynek mieszkalny, dwa socjalne, jeden gastronomiczny oraz 13 drewnianych domków letniskowych. Atutem nieruchomość jest jej lokalizacja. Łazy to niewielka miejscowość turystyczna usytuowana nad morzem, między jeziorami Jamno i Bukowo, a działka położona jest w jej centralnej części, zaledwie 100 m od nadmorskiej plaży.

Środki ze sprzedaży nieruchomości Agencji Mienia Wojskowego tradycyjnie na realizację swoich ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.