Zwycięzcy konkursu plastycznego AMW z wizytą w Dęblinie

18 września 2018

14 września br. laureaci konkursu plastycznego „Moi rodzice dla Niepodległej” wraz ze swoimi opiekunami odwiedzili Muzeum Sił Powietrznych oraz Wyższą Szkołę Oficerską Sił Powietrznych w Dęblinie. Wycieczka była główną nagrodą w konkursie zorganizowanym przez AMW dla dzieci żołnierzy, który wpisał się w ogólnopolskie obchody 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Wydarzenie honorowym patronatem objął minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak.

Inicjatywa AMW adresowana była do uczniów szkół podstawowych, których rodzice na co dzień pełnią służbę wojskową. Zadaniem uczestników było zilustrowanie pracy żołnierzy oraz ich wkładu w utrzymanie niepodległości Polski, widzianych z perspektywy dziecka. Konkurs został rozstrzygnięty 31 lipca br. Ostatecznie laureatami konkursu zostało łącznie 13 dzieci z całej Polski. Spośród nadesłanych prac jury konkursowe wyłoniło zwycięzców, którzy 14 września br. - po uroczystym wręczeniu przez prezesa AMW Krzysztofa Falkowskiego dyplomów i drobnych upominków ufundowanych przez AMW i Wojskowy Instytut Wydawniczy - wyjechali wraz ze swoimi rodzicami do Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Na miejscu odwiedzili również Wyższą Szkołę Oficerską Sił Powietrznych. W trakcie wizyty zorganizowano dzieciom specjalną lekcję muzealną oraz zwiedzanie ekspozycji lotniczej. Na terenie bazy i szkoły uczestnicy mogli przekonać się również jak wyglądają zajęcia i treningi przyszłych lotników. Rodzinny wyjazd stał się doskonałą okazją do zapoznania z historią polskiego lotnictwa, spędzenia wolnego czasu z najbliższymi oraz integracji środowiska żołnierskiego.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak, a medialny - „Polska Zbrojna” i „Polska Zbrojna. Historia”. Współorganizatorem inicjatywy była spółka AMW Hotele, która zapewniła żołnierskim rodzinom wyżywienie oraz noclegi podczas pobytu w Warszawie.