Spotkania świąteczne w AMW

17 grudnia 2018

Wspólnym kolędowaniem rozpoczęło się świąteczne spotkanie pracowników Agencji Mienia Wojskowego i zaproszonych gości, którzy zebrali się 14 grudnia br. w sali konferencyjnej Biura Prezesa na tradycyjnym grudniowym „opłatku”. Zgodnie z wieloletnią tradycją na świąteczne spotkanie przybyli także wychowankowie z domu dziecka Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi z warszawskich Płud. W uroczystości wziął również udział sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej Tomasz Zdzikot. W grudniu odbyły się spotkania świąteczne w większości oddziałów regionalnych AMW, w których uczestniczyli także przedstawiciele kierownictwa Agencji.

Wśród osób przybyłych na spotkanie wigilijne w Biurze Prezesa AMW znaleźli się, między innymi, przedstawiciele MON, Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, Dowództwa Operacyjnego i Dowództwa Generalnego, Żandarmerii Wojskowej, Akademii Sztuki Wojennej, Wojsk Obrony Terytorialnej. W gronie zaproszonych nie zabrakło również podopiecznych z zaprzyjaźnionego domu dziecka, którzy zadbali o muzyczno-wokalną stronę uroczystości. Wzajemne życzenia oraz łamanie się opłatkiem zostało poprzedzone modlitwą i błogosławieństwem udzielonym przez Prawosławnego Ordynariusza Wojskowego biskupa Jerzego oraz przedstawicieli wojskowych ordynariatów: ewangelickiego i  polowego WP.

Sekretarz stanu Tomasz Zdzikot w swoim wystąpieniu podziękował wszystkim pracownikom Agencji za zaangażowanie i rzetelną pracę w mijającym roku. Mówił również o zmieniających się zadaniach AMW w zakresie gospodarki nieruchomościami i wyzwaniach związanych ze sprzedażą mienia ruchomego, w tym nowych kanałach dystrybucji takich jak uruchomiony w 2018 roku sklep internetowy. Głos zabrał również przewodniczący Rady Nadzorczej Agencji Paweł Kurtyka, który podsumował trzyletnią kadencję w działalności rady.

Na zakończenie części oficjalnej spotkania prezes AMW Krzysztof Falkowski życzył wszystkim zgromadzonym rodzinnych, pełnych miłości i radości Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego nowego roku. Ukoronowaniem świątecznej atmosfery panującej na Wigilii było wręczenie najmłodszym przez ministra Tomasza Zdzikota i prezesa Agencji prezentów gwiazdkowych ufundowanych przez Agencję.