AMW znów sprzedaje. 9,5 mln zł za działki w Szczecinie

31 października 2018

22 i 25 października br. szczeciński oddział Agencji Mienia Wojskowego pozytywnie rozstrzygnął przetargi na sprzedaż dwóch kolejnych działek położonych u zbiegu ulic Cukrowej i Do Rajkowa w Szczecinie. Zwycięzcą licytacji została firma Alsecco, która za obie nieruchomości zaoferowała łącznie 9,5 mln zł. Deweloper jest już właścicielem innej parceli w tej lokalizacji, którą kupił od Agencji w zeszłym roku. Zyski ze sprzedaży szczecińskich nieruchomości Agencja przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Do rywalizacji o działki położone w południowo-zachodniej części miasta włączyło się pięć podmiotów. A do finałowego rozstrzygnięcia obu przetargów potrzeba było łącznie 29 postąpień. Za działkę 4/9 wraz z udziałami dwóch innych parcelach, która trafiła pod młotek 22 października, deweloper zaoferował aż 4 mln 400 tys. zł. To  ponad 2 mln więcej niż jej cena wywoławcza. Jeszcze większe przebicie zanotowano trzy dni późnej. Nieruchomość wycenioną na 2 mln 150 tys. zł wylicytowano za 5 mln 100 tys. zł.

Zgodnie ze studium na obu ponad hektarowych działkach nowy właściciel będzie mógł wybudować obiekty handlowe i usługowe o powierzchni sprzedażowej powyżej 2000 m², park technologiczny a nawet centrum logistyczne. Zapisy dają mu też możliwość zagospodarowania terenu pod bazę ratownictwa, parking strategiczny, produkcję czy mieszkalnictwo.

Zwycięzca październikowych przetargów - firma Alsecco - w ubiegłym roku kupiła od AMW jedną z nieruchomości położonych w tym samym rejonie. Obecnie realizuje tam inwestycję mieszkaniową, a na nowo kupionych terenach planuje rozbudowę powstającego osiedla.

Interesująco wygląda też przyszłoroczna oferta szczecińskiego oddział AMW. Pod młotek trafią m.in.: dawny ośrodek wypoczynkowy w Łazach oraz działki w Rogowie. Ten pierwszy, wyceniony na 6 mln 50 tys. zł będzie można kupić już na początku roku. Dwie działki w Rogowie położone w odległości ok. 700 m od morza trafią pod młotek w kwietniu. Parcele wyceniono na 720 i 780 tys. zł.

Zyski ze sprzedaży nieruchomości Agencji Mienia Wojskowego przeznaczy na realizację ustawowych zadań związanych zakwaterowaniem z Sił Zbrojnych RP, w tym budową nowych mieszkań dla żołnierzy.