AMW partnerem poznańskiego AIR SHOW 2018

22 maja 2018

Agencja Mienia Wojskowego była jednym z partnerów pokazów lotniczych AIR SHOW, które odbyły się 19 i 20 maja na lotnisku Ławica w Poznaniu. Tegoroczna edycja imprezy zbiegła się z Tiger Meet – szkoleniem eskadr  NATO w 31 Bazie Lotnictwa Taktycznego w Krzesinach. Dzięki temu na niebie i na ziemi można było zobaczyć łącznie prawie 200 statków powietrznych. Ławicę odwiedziło ponad 70 tys. osób. Wśród wielu naziemnych atrakcji nie zabrakło stanowisk AMW, gdzie można było kupić wycofany z wojska ekwipunek i sprzęt oraz zapoznać się z ofertą nieruchomości.

Tegoroczna edycja pokazów organizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie podzielona była na trzy bloki tematyczne. Dwa z nich związane były z polską historią -  setną rocznicą Powstania Wielkopolskiego oraz stuleciem odzyskania przez Polskę niepodległości i istnienia polskiego lotnictwa wojskowego. Kolejna część poświęcona była odbywającemu się w Krzesinach szkoleniu NATO Tiger Meet 2018 (NTM18), które pierwszy raz odbywa się w Polsce.

Gospodarzem tego największego przedsięwzięcia Sił Powietrznych w 2018 roku, które potrwa do 25 maja  jest 31 Baza Lotnictwa Taktycznego w Krzesinach. Udział w nim biorą 22 eskadry z 13 krajów, w tym m.in.: Włoch, Hiszpanii, Czech, Holandii, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwajcarii, Austrii, Francji oraz Wielkiej Brytanii. Łącznie ok. 2 tys. żołnierzy z 14 państw Sojuszu Północnoatlantyckiego, 70 samolotów, 10 śmigłowców oraz samolot wczesnego ostrzegania i kierowania AWACS.

W pierwszym bloku poznańskiego AIR SHOW, który odbył się  w weekend, zgromadzona publiczność mogła śledzić wyczyny Grupy Akrobacyjnej Żelazny, Fundacji-Biało Czerwone Skrzydła na samolotach An-2, formacji Aero AT-3 oraz pilotów latających na Jakch-3 czy myśliwcu CAC 13 Boomerang. W dwóch kolejnych odsłonach swoje umiejętności zaprezentowali m.in. piloci z NATO Tiger Meet,  w tym wspieranego przez AMW F-16 Tiger Demo Team Poland. Tradycyjnie duże emocje wzbudził dynamiczny występ Artura Kielaka.

Oprócz statków powietrznych na terenie poznańskiego lotniska swoje miejsce znalazły też liczne ekspozycje sprzętu wojskowego, obozowiska grup rekonstrukcyjnych, namioty załóg i grup lotniczych. Jedną z największych naziemnych atrakcji była możliwość zwiedzania samolotu AWACS.  Uczestnicy imprezy chętnie zaglądali też do miejsca, gdzie swoje zbiory wystawiało Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Na imprezie wystawiony też był namiot Tiger Demo Team grupy pokazowej F16, którego oficjalnym patronem jest Agencja Mienia Wojskowego.

Ogromną popularnością cieszyły się stoiska  zorganizowane przez poznański oddział AMW. Zwłaszcza namiot, gdzie pracownicy Agencji prowadzili sprzedaż powojskowego sprzętu i umundurowania. Odwiedzający chętnie kupowali latarki sygnalizacyjne,  torby na granaty i torby polowe, pałatki oraz stalowe hełmy. Wśród gości, którzy odwiedzali agencyjne namioty nie brakowało też osób zainteresowanych nieruchomościami.