Agencja 10 raz na AIRSHOW w Radomiu

27 sierpnia 2018

25 i 26 sierpnia br. odbyła się szesnasta w historii, a dziesiąta z udziałem AMW odsłona Międzynarodowych Pokazów Lotniczych AIRSHOW w Radomiu. Agencja Mienia Wojskowego była jednym z partnerów wydarzenia, który wspierał organizatorów w zakresie zagospodarowania nieruchomości na potrzeby pokazów i zabezpieczenia energetycznego. Nie mogło tam również zabraknąć agencyjnego namiotu z wycofanym z wojska sprzętem i umundurowaniem oraz strefą wystawienniczo-edukacyjną przygotowaną przez lubelski oddział regionalny AMW. Największe atrakcje tradycyjnie czekały na publiczność w powietrzu. Kilkadziesiąt tysięcy widzów każdego dnia mogło podziwiać akrobacje aż 110 wojskowych i cywilnych maszyn oraz 11 zespołów, w których zaprezentowali się lotnicy z 22 krajów.

W sobotę, 25 sierpnia minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak zainaugurował XVI edycję AIR SHOW w Radomiu. Otwarciu pokazów towarzyszył  wspólny przelot pomalowanego w narodowe barwy samolotu Boeing 737 Polskich Linii Lotniczych Lot i zespołu akrobacyjnego Biało-Czerwone Iskry z Dęblina.

To już szesnasta edycja AIR SHOW i świadczy to o sukcesie pokazów. Ich renomy dowodzi również liczba uczestników i obserwatorów - w tegorocznych pokazach zaprezentuje się ponad 110 statków powietrznych różnych typów z ponad 20 państw. Bez wątpienia będą to jedne z największych w pokazów Europie – powiedział generał broni Jarosław Mika, dowódca generalny RSZ.

Mimo niesprzyjającej pogody, bogaty program i piknikowa atmosfera przyciągnęła do Radomia ponad 100 tys. osób, które w ostatni weekend sierpnia miały okazję zobaczyć w akcji najlepszych pilotów w akrobacjach indywidualnych i grupowych. Atrakcjami tegorocznego AIR SHOW były występy zespołów akrobacyjnych FrecceTriColori z Włoch, Patrulla Aguila z Hiszpanii czy dobrze znanych w Polsce – łotewskich Baltic Bees. Na niebie pojawiły się również maszyny z Pakistanu czy Jordanii. Wśród pokazów indywidualnych zaprezentowano m.in. odrzutowiec Aero L-159A Alca, myśliwiec wielozadaniowy Jas-39C, Gripen, samolot F-16C Block, a także samoloty transportowe Hercules czy Casa C295M i C-130. Występ uatrakcyjniły pokazy solistów greckiego F-16 Zeus Demo Team i Solo Turk, a także polski F-16 z Tiger Demo Team. Mecenasem „tygrysiego” zespołu F-16  jest Agencja Mienia Wojskowego.

Polskę reprezentowały też Biało-Czerwone Iskry oraz Zespoł Akrobacyjny „Orlik” z programem przygotowanym specjalnie na dwie ważne rocznice - stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę i powstania polskiego lotnictwa wojskowego. Imprezie towarzyszyły również ekspozycje naziemne. Zaprezentowano na nich nie tylko samoloty, ale i sprzęt używany przez inne rodzaje Sił Zbrojnych RP. Publiczność mogła z bliska zobaczyć czołgi, transportery opancerzone Rosomak, pojazdy specjalne oraz stacje radiolokacyjne.

Tradycyjnie jednym z najbardziej obleganych miejsc na lotnisku w Sadkowie było stoisko Agencji Mienia Wojskowego. Do odwiedzin zachęcała nie tylko bogata oferta, ale też dodatkowe atrakcje. W drugim namiocie AMW we współpracy z Fundacją Niepodległości zorganizowała wystawę, na której zaprezentowano unikatowy sprzęt: Halftrack M16, działo przeciwlotnicze Bofors MK III oraz zabytkowy Dodge WC 52.

Jak zwykle tłumy zainteresowanych stawały w kolejce po wojskowe gadżety. Najchętniej kupowano hełmy, koce, menażki, manierki, zasobniki czy elementy umundurowania. Liczba wystawionych paragonów miała też przełożenie na wpływy w kasie. Środki uzyskane ze sprzedaży zbędnego wojsku mienia podczas tegorocznego AIRSHOW tradycyjnie zasilą Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP.

***

Pierwsze pokazy AIR SHOW odbyły się  w 1991 roku na poznańskiej Ławicy w Święto Lotnictwa. Przygotowano wówczas wystawę samolotów z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, ZSRR i Stanów Zjednoczonych a w programie znalazły się akrobacje polskich i zagranicznych samolotów oraz śmigłowców.

Kolejne wydarzenie miało miejsce 1995 roku nad lotniskiem „Szkoły Orląt". Publiczność mogła podziwiać pokaz ponad 50 samolotów, wtedy też, po raz pierwszy, debiutował znany i podziwiany zespół akrobacyjny „ Biało-Czerwone Iskry".

W 1996 pokaz lotniczy zorganizowano w innej lokalizacji - w Bydgoszczy, a w 1998 roku Air Show powróciło do Dęblina. Pokazy odbywały się wtedy w 80. rocznicę powstania polskiego lotnictwa wojskowego.

W 2000 roku międzynarodowe pokazy lotnicze przeniesiono do Radomia. Był to przełomowy moment dla historii polskich pokazów AIR SHOW, bo odtąd stały się cykliczną imprezą, organizowaną właśnie w tym mieście, zyskując coraz większą renomę wśród krajowych i zagranicznych fanów awiacji. Widowisko w latach 2000-2003 odbywało się co roku, jednak zwiększono odstęp między edycjami do dwóch lat. Rekordowa, XIII edycja, miała miejsce w 2013 roku i wzięło w niej udział około 180 tys. widzów.