Udany początek listopada w AMW. Prawie 8,7 mln zł za nieruchomości w Gdańsku i Legnicy

Biuro Prezesa AMW w Warszawie
10 listopada 2017

W pierwszym tygodniu listopada Agencja Mienia Wojskowego pozytywnie rozstrzygnęła przetargi na sprzedaż nieruchomości w Legnicy i Gdańsku. Najwięcej, bo aż 7,6 mln Agencja zainkasuje za działki przy ul. Marzeń i Przytulnej położonych w gdańskim Kiełpinie. A prawie 1 mln 100 tys. zł przyniesie finalizacja sprzedaży terenów przy Al. Rzeczypospolitej w Legnicy. Zyski z tych transakcji AMW tradycyjnie przekaże na budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.

Do sprzedaży gruntów w Kiełpinie wystarczył tylko jeden przetarg. 7 listopada br. w samo południe w siedzibie gdyńskiego oddziału AMW stawiło się pięciu oferentów, ale w decydującej rozgrywce wzięło udział trzech z nich. Pół godziny i 67 postąpień później udało się wyłonić zwycięzcę. Kandydatem na nabywcę został lokalny deweloper, który na sąsiednich działkach buduje osiedle mieszkaniowe. Przyszły właściciel za nieruchomość o powierzchni przeszło 1,7 ha zaoferował 7 mln 600 tys. złotych. To dwukrotnie więcej niż wynosiła jej cena wywoławcza. Termin podpisania aktu notarialnego zaplanowano na początek 2018 roku.

Największymi atutami nieruchomości położonej w rejonie ulic Marzeń i Przytulnej są lokalizacja oraz zapisy planistyczne, które przyszłemu właścicielowi dają możliwość realizacji inwestycji mieszkaniowych i usługowych. Zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego minimum 80% powierzchni terenu przeznaczone jest pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną.  Działka jest dobrze skomunikowane z resztą miasta. Z jednej strony ulica Kartuska łączy osiedle bezpośrednio z centrum Gdańska, z drugiej węzeł Karczemki zapewnia płynny dojazd do obwodnicy Trójmiasta. Udogodnieniem dla przyszłych mieszkańców  jest też znajdujący się przystanek Pomorskiej Kolei Metropolitalnej.

Cztery dni wcześniej, 3 listopada wrocławski oddział AMW zorganizował przetarg na sprzedaż działek po dawnym kompleksie koszarowym przy al. Rzeczypospolitej w Legnicy. Spośród trzech wystawionych pozycji uwagę potencjalnego nabywcy przyciągnęła pierwsza z nich – ponad ćwierćhektarowy teren zabudowany dawnym koszarowcem z 1938 roku. Za nieruchomość wycenioną na 1 mln 70 tys. firma Midea – jedyny uczestnik licytacji – zaoferował ponad 10 tys. zł więcej. Jak dotąd zwycięzca przetargu nie ujawnił swoich planów związanych z zagospodarowaniem nieruchomości, jednak zapisy planistyczne pozwalają na wykorzystanie jej m.in.: pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną, nieuciążliwe usługi komercyjne czy usługi publiczne.

Po finalizacji obu transakcji zyski ze sprzedaży nieruchomości Agencja przekaże na realizację ustawowych zadań związanych z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych RP.