Przetargowa ofensywa w AMW. Tony powojskowego sprzętu idą pod młotek

7 lutego 2017

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogli doczekać się przetargów na powojskowy sprzęt. Po ostatnich licytacjach w Olsztynie i Wrocławiu Agencja Mienia Wojskowego idzie za ciosem i tylko w najbliższych trzech tygodniach zorganizuje osiem kolejnych przetargów – 9 lutego w Bydgoszczy, 14 w Krakowie, dzień później w Poznaniu, 16 w  Olsztynie, 17 w Warszawie, 20 w Szczecinie, 21 w Gdyni i 22 lutego w Zielonej Górze. Tradycyjnie w ofercie samochody, maszyny budowalne czy sprzęt warsztatowy i inżynieryjny. Ponadto maszyny rolnicze, a nawet instrumenty muzyczne. Zyski ze sprzedaży powojskowego mienia AMW przekaże na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP.

Najbliższa szansa na zakup wycofanego z wojska sprzętu i wyposażenia pojawi się już  9 lutego w Bydgoszczy. Tu do wzięcia są takie rarytasy jak choćby świetnie radzący sobie w terenie samochody UAZ. Agencja ma do zaoferowania dwie sztuki w wersji 452, wyposażone w rozgłośnię elektro-akustyczną. Licytacja każdej z nich rozpocznie się od 10 tys. złotych. Coś dla siebie znajdą też przedsiębiorcy, którzy mają w planach zakup ciężkiego sprzętu. Na przetarg trafi koparka ciągnikowa KT-0162 wyceniona na 15 tys. 200 zł.  Prowadzący gospodarstwa rolne powinni zwrócić uwagę na ciągnik Ursus C-360 (9 tys. zł), zespoły spalinowo-elektryczne (od 500 zł) oraz zbiorniki na wodę i cysterny paliwowe o różnej pojemności (od 400 zł).  Bardziej wymagającym kupcom w oko mogą wpaść nosze sanitarne, szczotki do oczyszczarek lotniskowych czy pakiet urządzeń pomiarowych.

Kwiaty, kino, romantyczne spacery i kolacja? Czemu nie, ale najpierw przetarg w krakowskim Oddziale AMW. Taki plan na 14 lutego ma niejeden miłośnik powojskowego sprzętu i niejeden stały bywalec agencyjnych licytacji. Wśród najciekawszych pozycji, które trafią na pierwszy w tym roku przetarg w Krakowie są z pewnością samochody. Duże szanse na stanie się przetargowym hitem ma Honker-2324, którego licytacja zacznie się od 4 tys. złotych. Nie zawiodą się również ci, którzy czekali na niepotrzebne armii instrumenty muzyczne. Na aukcji będzie można kupić - wycofane z jednostek wojskowych w Krakowie i Gliwicach - pianina Białoruś oraz dwa pakiety w których znalazły się m.in. organy elektryczne, gitary, akordeon, ksylofon i instrumenty perkusyjne (pozycje nr 27 i 58). A amatorzy wędkowania mogą zainteresować się dwiema łodziami, które będzie można nabyć już za 500 zł.

Dzień po walentynkach swój pierwszy tegoroczny przetarg przeprowadzi Oddział Regionalny AMW w Poznaniu. W stolicy Wielkopolski pod młotek trafi 47 pozycji. Część z nich to specjalnie przygotowane pakiety – z materiałami budowlanymi  i wykończeniowymi (3 tys. zł), z sprzętem instalacyjnym i elektrycznym (1,4 tys. zł) czy wodno-kanalizacyjnym i c.o. Najwięcej, bo co najmniej 16 tys. złotych będzie musiał zapłacić przyszły właściciel transformatora o mocy 800 kVA. Natomiast ci, którzy myślą już o letnim wypoczynku będą mogli spróbować swoich sił podczas licytacji jachtów żaglowych Sasnka i Rykoszet (2 i 4 tys. zł) oraz rowerków wodnych (9 sztuk za 1 tys. zł). W ofercie są również samochody -  Lublin II 3322, wywrotka Jelcz 317,  Star 200 czy Tarpan 4012 TC.

Kolejny punkt na przetargowej mapie to Olsztyn, gdzie 16 lutego o godz. 11:00 będzie można powalczyć o wyposażenie, narzędzia i pojazdy, które nie przydadzą się już polskiej armii, ale za to jak najbardziej mogą się przydać uczestnikom przetargu. Dla przedsiębiorców z branży budowlanej korzystnym zakupem mogą okazać się koparki ciągnikowe KT-0162 wycenione na 12 i 15 tys. zł czy koparko-ładowarki K-162 na ciągniku, za którą trzeba będzie zapłacić ponad 12 tys. zł. Ofertę olsztyńskiego oddziału powinni również bacznie prześledzić wszyscy, którzy myślą o zakupie używanych aut w okazyjnych cenach. Do kupienia m.in. osobowo-ciężarowe Honkery 2324 (5 tys. zł) osobowe Renault Mégane (2 tys. zł), Volvo S-40 (4 tys. zł), autobusy sztabowe AS-2 na Starze 660 M-2 czy urządzenie rozgłoszeniowe na Nysie. Wśród wystawionych pozycji pojawią się też pakiety opakowań drewnianych i metalowych, drewno z wycinki czy przydatny w zimie odśnieżny pług do samochodu.

Fanów motoryzacji ucieszy też z pewnością oferta warszawskiego oddziału AMW. Tu 17 lutego już od 4 tys. zł będzie można kupić ciężarówki Star 200 i 266 oraz Honkery 4012 i 2324. Oprócz klasycznych wojskowych wozów do wzięcia będą również samochody osobowe – Deawoo Lanos, Fiat Siena czy Ople Astra i Vectra.  Zachętą do udziału w przetargu dla jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej może być gaśniczo-ratowniczy Jelcz 442, którego cena wywoławcza wynosi 7 tys. zł.  Kolekcjonerzy radzieckiej myśli motoryzacyjnej nie mogą przegapić licytacji łaźni na samochodzie ZiŁ 130. A uwagę ludzi, którzy mają głowę pełną niecodziennych pomysłów powinny przyciągnąć ambulatoria i sale przedoperacyjne na Starach 660 M2. Najdroższą pozycją, o jaką będzie można powalczyć w Warszawie jest most pontonowy PP-64, który od czasu do czasu pojawia się na agencyjnych licytacjach. Żeby zostać jego właścicielem trzeba będzie zapłacić przeszło 100 tys. złotych.

20 lutego okazja do nabycia wycofanego z wojska mienia pojawi się również w Szczecinie. Siedzibę oddziału na pewno warto odwiedzić, jeżeli w planach ma się kupno środków transportu. Na licytację trafią autobusy sztabowe AS-250 (od 8-10 tys. zł), Honkery (od 7 do 8 tys. zł), Stary 260 (6 tys. zł), przyczepy (od 2,5 do 6 tys. zł), a nawet ciągniki Ursus C-360 i U-902 (13 i 18 tys. zł). Wśród wystawianych pozycji znajdą się też instrumenty muzyczne. Już od 600 zł będzie można licytować trąbki Yamaha czy keyboard Casio WK 3700. Co najmniej 100 zł więcej trzeba będzie wyłożyć za zestaw perkusyjny Sonor.  W ofercie również kosiarki, pilarki, piły, zbiorniki oraz studnie rurowe.

W czym wybierać będą mieli też uczestnicy licytacji, którą 21 lutego zorganizuje gdyński oddział Agencji. Wśród 76 pozycji przetargowych znajdzie się m.in. kasa pancerna za jedyne 50 zł, jak i kuter holowniczy KH-200 z przyczepą, którego cena wywoławcza wynosi 30 tys. złotych. Dla szukających dodatkowych źródeł zasilania strzałem w dziesiątkę mogą okazać się zespoły spalinowo-elektryczne o mocy od 8 do 20 kW czy elektrownie oświetleniowe. Po raz kolejny nadarzy się okazja zakupu lokomotywy spalinowej NT LS-150. Na nabywców czekają też silniki Wola oraz pakiety części samochodowych do Poloneza, Star czy Żuka. Fani czterech kółek przychylnym okiem powinni spojrzeć na Mercedesa 814D (8 tys. zł), Honkera 2324 (4 tys. zł) czy autobus Autosan H-10-12 (10 tys. zł). A Szukających ciężkiego sprzętu do udziału w licytacji mogą skłonić spycharki hydrauliczne i służący do obróbki drewna trak.

Lutową serię kończyć będzie zaplanowany na 22 przetarg w Zielonej Górze, gdzie do kupienia będą 83 pozycje asortymentowe. Część z nich z pewnością zainteresuje przedsiębiorców z branży recyklingowej, bo do sprzedaży trafią m.in. pakiety złomu mieszanego oraz żelaznego i stalowego. Usatysfakcjonowani powinni również być wszyscy, którzy nosili się z zamiarem zakupu ciężarówki. Na aukcji wyląduje kilkanaście sztuk Starów 200 i 266. Hitem będzie z pewnością kuchnia polowa wyceniona na 3,5 tys. zł. To od lat jeden z najchętniej kupowanych towarów w Agencji. Na zielonogórskiej licytacji będzie można też zaopatrzyć się w sprzęt kwaterunkowy i  inżynieryjny czy narzędzia warsztatowe.

Zyski z przetargów, na które trafia wycofany z wojska sprzęt i pojazdy, Agencja Mienia Wojskowego przekazuje na modernizację techniczną polskiej armii.