Nowe mieszkania dla żołnierzy w Słupsku

Biuro Prezesa AMW w Warszawie
30 listopada 2017

Ostatniego dnia listopada Agencja Mienia Wojskowego oddała do użytku lokale w bloku przy ulicy Kosynierów Gdyńskich 3 w Słupsku. Mieszkania przygotowano z myślą o żołnierzach pełniących służbę na terenie powiatu słupskiego. Podczas oficjalnej uroczystości przekazania nowo wybudowanego obiektu pierwsi wojskowi wraz z rodzinami odebrali klucze do swoich mieszkań. Inwestycja powstała ze środków uzyskanych przez AMW ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, bez udziału dotacji budżetowej.

W uroczystości przekazania budynku uczestniczyli m.in. wojewoda pomorski Dariusz Drelich, dowódcy jednostek wojskowych, przedstawiciele lokalnych władz oraz pracownicy oddziału regionalnego AMW w Gdyni. Tego dnia klucze z rąk p.o. prezesa AMW Dominika Zaremby odebrało ponad dwudziestu żołnierzy wraz z najbliższymi.

W budynku przy ul. Kosynierów Gdyńskich 3 w Słupsku na lokatorów czeka 30 mieszkań, głównie trzypokojowych. Wszystkie lokale wykończone są „pod klucz”. W przedpokoju, kuchni i łazience podłogi wyłożono płytkami, a w pokojach - panelami. Kuchnie zostały wyposażone w kuchenki elektryczne oraz zlewozmywaki, a w łazienkach zainstalowano umywalki, wanny i toalety. Żołnierze we własnym zakresie będę musieli zadbać jedynie o meble. Do każdego lokalu przypisana jest  komórka lokatorska oraz miejsce parkingowe w hali garażowej. Budynek wyposażony jest w windy oraz miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych. Agencja Mienia Wojskowego zadbała również o infrastrukturę i odpowiednią adaptację najbliższego otoczenia, urządzając w pobliżu obiektu m.in. miejsca parkingowe, chodniki, parki zieleni oraz plac zabaw dla dzieci.

Koszt inwestycji wyniósł ponad 7mln 809 tys. złotych. Jej wykonawcą jest spółka AMW Sinevia. Realizacja przedsięwzięcia zajęła niecałe dwa lata. W przyszłości na osiedlu może powstać jeszcze jeden budynek, uzależnione jest to od potrzeb mieszkaniowych żołnierzy w rejonie Słupska oraz możliwości finansowych Agencji. Inwestycje budowlane finansowane są ze środków uzyskanych przez AMW ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości.