AMW wystawcą na XXV edycji kieleckiego MSPO

Biuro Prezesa AMW w Warszawie
8 września 2017

Tysiące odwiedzających, 618 wystawców z 27 krajów, a wśród nich Agencja Mienia Wojskowego gościło podczas jubileuszowej, XXV edycji, Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego w Kielcach. Patronat honorowy nad tegoroczną odsłoną targów objął prezydent RP Andrzej Duda. Przedstawiciele kierownictwa AMW rozmawiali z krajowymi i zagranicznymi kontrahentami z sektora obronnego oraz instytucji i zakładów współpracujących z Agencją. Obecność AMW na MSPO była dogodną okazją do nawiązania kontaktów z nowymi partnerami oraz podtrzymania biznesowych relacji z dotychczasowymi. Ważnym wydarzeniem, które miało miejsce równolegle do trwających targów, było podpisanie dokumentów w sprawie przekazania przez Agencję na rzecz Prokuratury Okręgowej w Kielcach budynku przy ul. Mickiewicza i Wesołej.

5 września, niedługo po oficjalnym otwarciu kieleckiego MSPO, prezes AMW Mateusz Mroz oraz prokurator krajowy Bogdan Święczkowski podpisali dokumenty potwierdzające przekazanie na rzecz Prokuratury Okręgowej w Kielcach dawnej komendy policji. Na uroczystości obecni byli również: sekretarz stanu w MON Bartosz Kownacki, prokurator okręgowy  Dariusz Dryjas oraz dyrektor krakowskiego oddziału AMW Przemysław Wierzba. Dzięki porozumieniu z Agencją i finalizacji przedsięwzięcia Prokuratura będzie miała do dyspozycji obiekt o pow. użytkowej blisko 600 m² i kubaturze 4330 m³. Zgodnie z zapowiedziami, po renowacji do budynku przy ul. Mickiewicza i Wesołej przeniesione zostaną wydziały ds. przestępczości gospodarczej, wydział śledczy oraz dział cyberprzestępczości.

Podczas tegorocznej odsłony targów przedstawiciele Agencji Mienia Wojskowego spotkali się z kontrahentami z Czech, Finlandii, Niemiec, Stanów Zjednoczonych czy Ukrainy. Nie zabrakło też rozmów z delegacjami z polskich przedsiębiorstw branżowych oraz reprezentantami Ministerstwa Obrony Narodowej. Przedstawiciele firm pytali o aktualną ofertę Agencji i zainteresowani byli zakupem broni i pojazdów. Prowadzone na targach rozmowy były nie tylko szansą na pozyskanie informacji o aktualnej ofercie Agencji, ale stały się również okazją do nawiązania relacji handlowych, które w przyszłości mogą zaowocować  kolejnymi kontraktami i umowami. Stoisko AMW odwiedził również wiceminister obrony narodowej Bartosz Kownacki oraz dowódca generalny Rodzajów Sił Zbrojnych gen. dyw. Jarosław Mika.

Jak co roku w halach o pow. ponad  27 tysięcy m² przy ul. Zakładowej w Kielcach zaprezentowano najnowsze rozwiązania technologiczne związane z przemysłem zbrojeniowym, inżynieryjnym, branżą informatyczną i łącznościową, medyczną czy meteorologią. MSPO to trzecia co do wielkości – po Paryżu i Londynie - wystawa militarna w Europie, a jednocześnie jedno z najważniejszych wydarzeń przemysłu obronnego na świcie. Targi od lat znajdują się w kalendarzu czołowych koncernów zbrojeniowych. W tym roku w ramach wystawy narodowej swój potencjał obronny zaprezentowała Korea Południowa. Kielce odwiedziła delegacja koreańskiego resortu obrony oraz przedstawiciele 14 tamtejszych firm.

Obok przedsiębiorstw z Korei, wśród 618 wystawców znaleźli się m.in. przedstawiciele podmiotów z Austrii, Australii, Chin, Czech, Dani, Finlandii, Francji, Izraela, Kanady, Litwy, Niemiec, Norwegii, RPA, Słowacji, Stanów Zjednoczonych, Szwecji, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Włoch. Blisko połowa firm obecnych  na MSPO pochodziła z Polski. Do najważniejszych krajowych podmiotów należały przedsiębiorstwa związane z Polską Grupą Zbrojeniową.