AMW partnerem XXVI Targów Książki Historycznej

30 listopada 2017

W Arkadach Kubickiego rozpoczęła się  właśnie XXVI edycja Targów Książki Historycznej (30 listopada – 3 grudnia). Partnerem wydarzenia jest Agencja Mienia Wojskowego, która już piąty raz wspiera to przedsięwzięcie. Przez cztery najbliższe dni mury Zamku Królewskiego w Warszawie gościć będą przedstawicieli największych polskich wydawnictw i miłośników publikacji historycznych. Podczas czwartkowej inauguracji zastępca prezesa AMW Ilona Kowalska wręczyła nagrodę „Klio” w kategorii edytorskiej. Targi to kolejne przedsięwzięcie propagujące wiedzę historyczną zrealizowane w tym roku przez Agencję Mienia Wojskowego.

Podczas tegorocznej odsłony wydarzenia swoją ofertę zaprezentuje ponad 200 wystawców z całej Polski – wydawcy książek historycznych, wydawnictwa muzealne, antykwariaty, instytucje kultury, producenci koszulek historycznych oraz edukacyjnych książek dla dzieci. Swoją ofertę promują również niezależne oficyny z Białorusi i Rosji. Targi to także spotkania z autorami, spacery tematyczne, projekcje filmów fabularnych i dokumentalnych oraz pokazy przygotowane przez grupy rekonstrukcyjne. W programie imprezy przewidziano również promocje najnowszych publikacji o tematyce historycznej, koncerty oraz zajęcia edukacyjne dla najmłodszych. Nie zabraknie niespodzianek dla sympatyków militariów - specjalnie na targi pracownicy Agencji Mienia Wojskowego przygotowali stoisko na którym można nabyć wycofany z polskiej armii ekwipunek: sprzęt i elementy umundurowania.

Wieloletnią tradycją targów jest przyznawanie Nagród „Klio” za najlepsze książki historyczne wydane w ciągu ostatnich dwóch latach. Do tegorocznego konkursu zgłoszono 180 tytułów, z których jury - pod przewodnictwem prof. Tomasza Szaroty - wybrało zwycięzców w trzech kategoriach: autorskiej i monografii naukowej, edytorskiej oraz varsaviana. Laureatami pierwszej z nich zostali: Michał Tymowski za książkę „Europejczycy i Afrykanie”, Grzegorz Motyka za pracę „Wołyń ’43. Ludobójcza czystka – fakty, analogie, polityka historyczna” oraz Łukasz Krzyżanowski za publikację „Dom, którego nie było. Powroty ocalałych do powojennego miasta”. Cztery równorzędne wyróżnienia w kategorii edytorskiej – z rąk zastępcy prezesa AMW Ilony Kowalskiej - otrzymali: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika za książkę „Katalog rękopisów średniowiecznych Biblioteki Uniwersyteckiej w Toruniu”, Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum za książkę „Władza, symbole i rytuały”, Wydawnictwo Tatrzańskiego Parku Narodowego za książkę „O tatrzańskich pocztówkach” oraz Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego za serię „Kresy w polskich pamiętnikach i listach (1795 - 1918). W kategorii varsaviana wyróżniono: Magdalenę Stopę za książkę „Julian Kulski. Prezydent okupowanej walczącej Warszawy”, Pawła Fijałkowskiego za publikację „Warszawska społeczność żydowska w okresie stanisławowskim 1764 – 1795. Rozwój w dobie wielkich zmian”, Andrzeja Leona Sowę za książkę „Kto wydał wyrok na miasto? Plany operacyjne ZWZ-AK (1940 - 1944) i sposoby ich realizacji”, Ośrodek Karta za książkę „Salon. Niezależni <<świetlicy>> Anny Erdman i Tadeusza Walendowskiego 1976 – 1979” oraz Małgorzatę Szafrańską za książkę „Ogrody Zamku Królewskiego w Warszawie”.

Targi Książki Historycznej odbywają się każdego roku w ostatni weekend listopada. Organizatorami wydarzenia są: Porozumienie Wydawców Książki Historycznej oraz Fundacja Historia i Kultura. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło m.in.: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ministerstwo Edukacji Narodowej, oraz Miasto Stołeczne Warszawa.