2016 – kolejny dobry rok dla AMW

23 stycznia 2017

W 2016 roku Agencji Mienia Wojskowego uzyskała łącznie ok. 321 mln zł z zagospodarowania nieruchomości oraz zbędnego armii sprzętu i uzbrojenia. Blisko 251 mln przyniosła Agencji sprzedaż, dzierżawa oraz najem działek, mieszkań i lokali użytkowych. Dodatkowe 70 mln zł  to rezultat obrotu mieniem ruchomym. Uzyskane w ten sposób środki AMW tradycyjnie przekaże na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych, z którego kupowany jest nowoczesny sprzęt dla polskiej armii. Natomiast wpływy z gospodarki nieruchomościami przeznaczy na budowę mieszkań dla żołnierzy.

Kolejny rok z rzędu sukcesem zakończyła się realizacja zadań związanych z zagospodarowaniem mienia ruchomego. Przychody z handlu powojskowym sprzętem i uzbrojeniem sięgnęły ok. 70 mln zł. Z czego 50 mln złotych wpłynęło na konto AMW ze sprzedaży mienia koncesjonowanego, na którego zakup mogą pozwolić sobie tylko wyspecjalizowane podmioty dysponujące odpowiednimi zezwoleniami. Zeszłoroczni kontrahenci kupowali  od Agencji głównie amunicję, broń strzelecką i artyleryjską, czołgi typu T-72,  pojazdy opancerzone, w tym m.in. BRDM-y, transportery SKOT, samochody interwencyjne Dzik, a także sprzęt obrony przed bronią masowego rażenia (OPBMR).

Pozostałe 20 mln to głównie zasługa sprzedaży niekoncesjonowanego sprzętu i wyposażenia prowadzonej przez oddziały regionalne AMW. W ubiegłym roku placówki Agencji zorganizowały blisko 90 przetargów. Największą popularnością wśród nabywców cieszyły się m.in. kuchnie polowe, samochody, przyczepy transportowe, ciągniki i narzędzia rolnicze, sprzęt inżynieryjny (spycharki, ładowarki, koparki) oraz warsztatowy (obrabiarki, frezarki, sprężarki, maszyny do obróbki drewna i metali) czy umundurowanie.

W 2016 roku Agencja sfinalizowała też ostatni etap niszczenia min przeciwpiechotnych. Od rozpoczęcia prac przez wykonawcę we wrześniu 2015 roku do kwietnia minionego roku zniszczono ponad 240 tys. min oraz ich elementów. Dzięki temu Polska jeszcze przed wyznaczonym terminem wywiązała się z wymogów, jakie nakładała na nią Konwencja o zakazie użycia, składowania, produkcji i przekazywania min przeciwpiechotnych oraz o ich zniszczeniu uchwalona w 1997 roku w Ottawie.
W grudniu zeszłego roku pozytywnie zakończyła się też akcja przekazania czołgu pływającego PT-76 do jordańskiego Royal Tank Musuem w Ammanie, którą Agencja zabezpieczała od strony logistycznej. W ramach zleconych zadań AMW przejęła czołg oraz wystąpiła do Ministerstwa Rozwoju i Finansów o wydanie zezwolenia na jego wywóz. Pracownicy Agencji zajęli się też koordynacją działań związanych z przygotowaniem dokumentacji zdawczo-odbiorczej oraz organizacją transportu.
Mimo sukcesywnego znajdowania nabywców na oferowane działki i obiekty we wcześniejszych latach oraz zmniejszającego się zasobu, Agencja wciąż efektywnie działała na rynku nieruchomości. Wpływy z tego tytułu sięgnęły w minionym roku prawie 251 mln zł. Najwięcej, bo aż 140 mln zł dała AMW sprzedaż nieruchomości gruntowych, lokali użytkowych i mieszkalnych. Blisko 111 mln złotych wpłynęło na agencyjne konto z najmu lokali i dzierżawy gruntów.

Wśród nabywców dużym wzięciem cieszyły się tereny, które można przeznaczyć na zabudowę mieszkaniową oraz usługową. Najwyższą kwotę zaproponował w minionym roku zwycięzca przetargu na działki przy ul. Rakowickiej w Krakowie. Firma deweloperska zaoferowała za nie ponad 38 mln zł – aż 11 mln zł więcej od ceny wywoławczej. Transakcję sfinalizowano jednak dopiero w styczniu tego roku. W ręce inwestora trafiła też atrakcyjna działka na coraz lepiej zagospodarowanej Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu. Blisko 10,5 mln zł zapłacił deweloper za grunty inwestycyjne przy ul. Kusocińskiego w Szczecinie.

Agencji udało się też wyłonić inwestora dla działki w pobliżu Portu Lotniczego Poznań-Ławica przy ul. Bukowskiej w Poznaniu. Nabywca zaoferował za nią ponad 6 mln zł. Pozytywnego rozstrzygnięcia doczekały się też przetargi na sprzedaż nieruchomości: w Łodzi przy ul. Brzeźnej (ponad 5 mln zł), ul. Bora-Komorowskiego w Warszawie (przeszło 4 mln zł) czy ul. Spadochroniarzy w Lublinie (ponad 3,5 mln zł).

Uwagę kontrahentów przyciągały jednak nie tylko nieruchomości w dużych miastach. 8 mln złotych zapłacił nowy właściciel terenu po dawnym porcie wojennym p w rejonie ul. Sikorskiego na Helu. Choć przetarg odbył się jeszcze w 2015 roku to transakcję sfinalizowano w ubiegłym roku. Chętnych nie zabrakło też na nadmorskie działki przy ul. Surjana w Unieściu niedaleko Mielna. Agencja zainkasowała łącznie ponad 2 mln 800 zł. Kupców znalazły też dwie nieruchomości położone w Legionowie przy ul. Zegrzyńskiej (1 mln 100 tys. oraz 2 mln 600 tys. zł).

Jak wiadomo zyski ze sprzedaży powojskowych nieruchomości Agencja przeznacza na budowę mieszkań.
W ubiegłym roku w ramach inwestycji własnych Agencja oddała do użytku 88 nowych, wykończonych pod klucz mieszkań w Giżycku, Lesznie i Sieradzu. Dodatkowo zasób AMW powiększył się o wybudowany w Warszawie internat. A dzięki remontowi i przebudowie budynku w Bolesławcu udało się uzyskać kolejne 10 lokali. W miejscowościach, w których Agencja nie mogła zaspokoić wskazanych przez wojsko potrzeb mieszkaniowych za pomocą własnych inwestycji, zakupiła mieszkania od deweloperów. Tą drogą pozyskano łącznie 163 mieszkania: w Drawsku, Lublinie, Nowym Dworze Mazowieckim, Rzeszowie, Szczecinie, Tarnowskich Górach  i Warszawie.

Inwestycje mieszkaniowe to jednak tylko część obowiązków wykonywanych przez AMW na rzecz Sił Zbrojnych RP. Realizując zlecone przez MON zadania Agencja wypłaciła w minionym roku 631 tys. świadczeń mieszkaniowych, które odebrało prawie 55 tys. wojskowych. A przysługujące odpowiednim grupom żołnierzy odprawy mieszkaniowe trafiły do 879 uprawnionych osób.

W 2016 roku AMW w miarę możliwości prawnych angażowała się też w inicjatywy związane ze wspieraniem samorządów i wspólnot lokalnych. Decyzją p.o. prezesa Mateusz Mroza  Agencja nieodpłatnie przekazała gminie Czarne dwa lokale na cele oświatowe. Dzięki wsparciu AMW oraz dofinansowaniu z rządowego programu „Maluch” już niedługo zacznie działać w tym miejscu jeden z najnowocześniejszych żłobków w Polsce. W grudniu Agencja z bonifikatą sprzedała ponad 19-hekatorwy teren w  Łambinowicach na rzecz Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych. W tym samym miesiącu sfinalizowano też bezprzetargową sprzedaż na rzecz miasta dwóch działek przy ul. Rakowickiej w Krakowie, gdzie swoją siedzibę i zbiory przeniesie Muzeum Historii Fotografii im. Walerego Rzewuskiego.

Bieżący rok to dla AMW czas wyzwań i ambitnych planów. Zgodnie z nimi gospodarka powojskowym sprzętem ma przynieść ponad 190 mln złotych. Na 170 mln ustalono przychody ze sprzedaży nieruchomości gruntowych oraz lokali użytkowych. Jeżeli chodzi o inwestycje mieszkaniowe to Agencja planuje pozyskanie łącznie 196 mieszkań dla żołnierzy oraz ich rodzin w zlokalizowanych w Braniewie, Gdyni, Koszalinie, Poznaniu, Słupsku, Szczecinie i Żaganiu.