AMW promuje nieruchomości na MIPIM

21 marca 2016

4800 inwestorów z 89 krajów pojawiło się na tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Nieruchomości MIPIM w Cannes. W gronie polskich uczestników tego prestiżowego wydarzenia swoje nieruchomości promowała też Agencja Mienia Wojskowego. Podczas targów AMW zaprezentowała m.in.: lotniska w Nowym Mieście nad Pilicą i w Oleśnicy, nieruchomości zlokalizowane w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie i Poznaniu, a także nadmorskie działki na Helu. Podczas targów odbyła się również prezentacja projektu smart city, który ma zostać zrealizowany w Twierdzy Modlin sprzedanej przez AMW trzy lata temu. Udział w MIPIM to dla Agencji nie tylko dobra okazja do spotkań z inwestorami i przedstawicielami polskich miast, ale też do znalezienia potencjalnych kontrahentów poza granicami kraju.

Podczas najnowszej, już 27 edycji imprezy Agencja Mienia Wojskowego była jednym z 2450 wystawców, którzy przyjechali na Lazurowe Wybrzeże w poszukiwaniu zagranicznych klientów. W stolicy światowego kina AMW promowała nieruchomości o największym potencjale inwestycyjnym. W ciągu czterech dni targów (15-18 marca) przedstawiciele Agencji odbyli kilkadziesiąt rozmów z przedstawicielami firm i konsorcjów oraz osobami zainteresowanymi nabyciem powojskowych nieruchomości. W ofercie AMW w tym roku znalazły się między innymi działki w Warszawie przy ul. Waldorffa, w Poznaniu przy ul. Lotniczej i Bukowskiej, a także zlokalizowane przy ul. Rakowickiej Krakowie i na Kępie Mieszczańskiej we Wrocławiu, gdzie można realizować inwestycje mieszkaniowe i usługowe. Agencja promowała też nadmorskie grunty przeznaczone na działalność turystyczną i rekreacyjno-wypoczynkową na Półwyspie Helskim, nieruchomości magazynowe przy ul. Pryncypalnej w Łodzi i Kraśniku oraz dawne wojskowe lotniska w Nowym Mieście nad Pilicą i Oleśnicy. Na swoich nowych właścicieli czekają też nadal tereny w bezpośrednim sąsiedztwie lądowiska w Białej Podlaskiej, które świetnie sprawdzą się jako centra logistyczne i bazy magazynowo-przeładunkowe.

W środę, 16 marca br., stoisko AMW odwiedził też gość honorowy targów, wicepremier i minister rozwoju Mateusz Morawiecki, który tego dnia wziął udział w panelu Poland & CEE Today - how to understand the new investment environment? W trakcie targów odbyła się także prezentacja nowej koncepcji zagospodarowania Twierdzy Modlin, która ma stać się  w przyszłości wielofunkcyjnym obiektem z inteligentnymi rozwiązaniami obejmującym blisko 650 tys. metrów kwadratowych. Według założeń firmy Konkret S.A. na ponad 55 ha z najdłuższym koszarowym budynkiem kontynetu ma powstać największe w Europie centrum kongresowe, dwa hotele, centrum handlowe, uniwersytet oraz muzeum. Szacunkowy koszt realizacji inteligentnego miasta inwestor – firma Konkret S.A. szacuje na 1,5 mld zł. Finalny projekt inwestycji przedstawi do 2018 roku Dywizja Projektowa Modlin, w skład której wchodzi warszawskie biuro JSK i krakowskie biuro KJ Architekci.

Międzynarodowe Targi MIPIM w Cannes to jedna z najważniejszych imprez wystawienniczych na świecie. W tym roku wzięło w niej udział 21400 specjalistów związanych z rynkiem nieruchomości oraz sektorem inwestycyjnym. Swoje oferty zaprezentowały m.in. miasta i regiony, wielkie korporacje, instytucje finansowe, deweloperzy czy firmy architektoniczne. Nieodłącznym punktem targów są konferencje i panele dyskusyjne, na których analizowane są istotne dla branży zagadnienia.

Agencja to jeden z największych podmiotów dysponujących mieniem Skarbu Państwa. Obecnie jej zasobie znajduje się blisko ponad 6 tys. nieruchomości o łącznej powierzchni przekraczającej 5 tys. ha. Zeszłoroczne połączenie z Wojskową Agencją Mieszkaniową sprawiło, że jej portfolio jest szersze i jeszcze bardziej atrakcyjne. Działki i obiekty należące do Agencji zlokalizowane są niemal we wszystkich zakątkach kraju. W swojej ofercie AMW ma m.in. tereny inwestycyjne, nieruchomości administracyjno-biurowe, rekreacyjno-wypoczynkowe, forteczne, usługowo-magazynowe czy tereny pod zabudowę mieszkaniową. Łączna rynkowa wartość wszystkich działek i obiektów, które obecnie znajdują się w zasobie Agencji szacowana jest na ok. 1,5-2 mld złotych.