Kolejny rekord w sprzedaży sprzętu i uzbrojenia. Podsumowanie 2014 roku w AMW

19 stycznia 2015

Blisko 162 mln złotych przychodu wypracowała w 2014 roku Agencja Mienia Wojskowego. Ponad 101 mln to wpływy z gospodarki nieruchomościami, a kolejne - prawie 60 mln złotych - to rezultat rekordowej sprzedaży sprzętu i uzbrojenia, które nie były już potrzebne wojsku oraz innym służbom mundurowym. Ten wynik to kontynuacja zeszłorocznego trendu związanego ze sprawnym przejmowaniem zbędnego mienia powojskowego oraz skuteczną polityką sprzedażową. 93% zysków z zagospodarowania nieruchomości oraz rzeczy ruchomych Agencja przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP oraz Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego. W ciągu kilkunastu lat swojej działalności Agencja odprowadziła tam ponad 1,69 mld złotych.

Podobnie jak w ubiegłym roku największym sukcesem Agencji Mienia Wojskowego zakończyła się realizacja zadań związanych z zagospodarowaniem rzeczy ruchomych. Kluczowe w osiągnięciu rekordowych wyników było podtrzymywanie relacji z dotychczasowymi klientami oraz efektywne pozyskiwanie nowych kontrahentów. Dzięki temu AMW uzyskała wysokie przychody nie tylko ze sprzedaży mienia, na którego zakup mogą sobie pozwolić wyspecjalizowane podmioty dysponujące koncesją wydaną przez MSW/MSWiA. Znaczącą liczbę odbiorców stanowili mniejsi też przedsiębiorcy i osoby prywatne, które nabywały wycofany, niekoncesjonowany sprzęt, na otwartych przetargach organizowanych przez Biuro i Oddziały Terenowe AMW. Tylko z tego tytułu Agencja wygenerowała ponad 24,6 mln złotych. Łączne wpływy ze sprzedaży mienia ruchomego sięgnęły niemal 60 mln złotych. W 2014 roku Agencja z powodzeniem zagospodarowała przeszło 116 tys. pozycji asortymentowych, wśród których znajdowały się m.in. broń, amunicja, pojazdy, artykuły mundurowe czy sprzęt kwaterunkowy.

Mimo utrzymujących się ograniczeń związanych z kredytowaniem inwestycji, AMW zorganizowała też ponad 1400 przetargów i z powodzeniem zagospodarowała 145 nieruchomości. Ostrożność, jaką kierowały działające na rynku podmioty, przełożyła się również na sprzedaż oferowanych przez Agencję terenów. Podobnie jak w ostatnich latach największym wzięciem cieszyły się działki o mniejszej powierzchni, których ceny wywoławcze mieściły w granicach 1-2 mln złotych i nie były obciążone wysokim ryzykiem inwestycyjnym. Było też kilka transakcji na działki, których wartość wyniosła nawet kilka milionów złotych, a jedna z działek w Łowiczu (sprzedana za 7,5 mln złotych) uzyskała cenę niemal o 2,5 mln wyższą niż wywoławcza. Dostosowując swoją ofertę do oczekiwań potencjalnych kontrahentów Agencja korzystała również ze sprawdzonych wcześniej sposobów podnoszących atrakcyjność swojej oferty, takich jak podział większych czy obniżki cen terenów, które kolejny raz trafiały pod młotek. Pozwoliło to na osiągnięcie z tytułu gospodarki nieruchomościami przychodu w wysokości prawie 101 mln złotych, a dodatkowe 18,5 mln złotych z przetargów pozytywnie rozstrzygniętych w 2014 po ich finalizacji Agencja zapisze na konto tegorocznych wyników. Najwyższą zeszłoroczną transakcją była sprzedaż 12-hektarowej nieruchomości przy ul. Lotniczej w Poznaniu położonego niedaleko lotniska w Ławicy. Nowy właściciel – Wojewódzki  Ośrodek Ruchu Drogowego, który zaplanował tam swoją inwestycję, zapłacił za nią 10 mln złotych. Nabywców znalazły też działki w Warszawie przy ul. Waldorffa (6 mln 60 tys. złotych), Świnoujściu przy ul. Dworcowej (3 mln 30 tys. złotych) i przy ul. Bohaterów Września (3 mln złotych) czy tereny w Olsztynie przy ul. Armii Krajowej (2 mln 830 tys. złotych). Udało się również zagospodarować ostatnie działki w po dawnym poligonie w Łambinowicach (łącznie 5 mln 241 tys. złotych) oraz nieruchomość w Biedrusku (1 mln 400 tys. złotych).

93% zysków ze sprzedaży nieruchomości oraz rzeczy ruchomych zbędnych dla MON oraz MSW Agencja przekazała na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych oraz Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego. W ciągu swojej kilkunastoletniej działalności Agencja wpłaciła na oba fundusze już ponad 1,69 mld złotych.