Komunikat Ministerstwa Obrony Narodowej

5 grudnia 2014

Na polecenie ministra obrony narodowej Tomasza Siemoniaka Departament Kontroli przeprowadził w dniach 24 września - 3 października  br. kontrolę w Agencji Mienia Wojskowego dotyczącą oceny procedury sprzedaży przeciwlotniczych przenośnych zestawów rakietowych Strzała-2 i Strzała-2M.

W związku z wynikami kontroli w Decyzji MON w sprawie gospodarowania niektórymi składnikami mienia Skarbu Państwa wprowadzono zapis obligujący gestorów zbędnego sprzętu i uzbrojenia do informowania o ograniczeniach co do obrotu sprzętem i uzbrojeniem już na etapie planowania przekazania.

Powyższa zmiana wynika z faktu, że Agencja Mienia Wojskowego - realizując swoje ustawowe zadanie racjonalnego gospodarowania powierzonym mieniem - musi posiadać wiedzę od instytucji MON o zakresie istniejących dodatkowych ograniczeń, co do dalszego wykorzystania tego mienia. Dotyczy to w szczególności obrotu bronią i wyrobami o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym. Dotychczas ograniczenia te badane były przez AMW po otrzymaniu zbędnego sprzętu i uzbrojenia.

W tej sprawie Prokuratura Okręgowa w Warszawie nadzoruje prowadzone przez Komendę Główną ŻW śledztwo w sprawie przekroczenia uprawnień przez funkcjonariuszy publicznych AMW. Po zakończeniu postepowania prokuratorskiego zestawy rakietowe Strzała-2 i Strzała-2M mogą trafić do Mesko S.A. albo zostaną zutylizowane.