Kępa Mieszczańska - smart city na wyspie

17 listopada 2014

Nowoczesne biurowce, przestronne osiedla, eleganckie kawiarnie i sklepy. Tak już za kilka lat może wyglądać wrocławska Kępa Mieszczańska. Pod koniec listopada i na początku grudnia br. Agencja Mienia Wojskowego wystawi na sprzedaż osiem atrakcyjnych działek na wyspie w samym centrum Wrocławia. Ich ceny jeszcze nigdy nie były tak korzystne.

Kępa Mieszczańska to wymarzona nieruchomość dla inwestorów z wizją, dla których biznes to coś więcej niż sposób na zarabianie pieniędzy. Wyspa na Odrze w ścisłym centrum jednego z najprężniej rozwijających się ośrodków miejskich w Polsce to idealne miejsce na realizację inwestycji.  Trudno o znalezienie równie atrakcyjnych terenów nie tylko we Wrocławiu, ale i w całym kraju. To właśnie tutaj Agencja Mienia Wojskowego oferuje osiem - dobrze skomunikowanych i objętych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego - działek. Nieruchomość to głównie tereny pod zabudowę mieszkaniową i szeroko rozumiane usług. Na nabywców czekają działki o powierzchni od 0,5 do 1,3 ha. Ceny zaczynają się już od 5,3 mln zł, najdroższa z działek kosztuje 10,7 mln zł. Cztery przetargi odbędą się jeszcze w listopadzie (21, 24, 26 i 28), a ostatni w tym roku 5 grudnia. To najlepszy moment na zakup nieruchomości w samym sercu miasta w tak korzystnej cenie.

Dzięki swojej wyjątkowej lokalizacji już w przeszłości doceniano strategiczne walory wyspy. Przez lata były one jednak dostępne wyłącznie dla stacjonującego tam wojska. Teraz jeden z lepiej strzeżonych wrocławskich sekretów ma szansę znowu służyć mieszkańcom miasta. Pierwszy krok zrobili deweloperzy, który dostrzegli  biznesowy potencjał tego miejsca. Część z nich już sprzedaje tam mieszkania cieszące się sporym zainteresowaniem nabywców. Swoje inwestycje realizują tu m.in. Atal S.A., Dom-Invest Sp. z o.o., Mota-Engil Central Europe, Nacarat Polska Sp. z o.o. czy Rafin Developer. Firmy, które na swoim koncie mają takie projekty jak Zielone Woszyce, Złota Podkowa czy Osiedle Przyjaźni. Długa lista inwestorów to najlepsza rekomendacja do zakupu działek na Kępie Mieszczańskiej. Możliwości wykorzystania atutów nieruchomości doprecyzował też uchwalony w ubiegłym roku miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

Wrocław to jedno z najbardziej dynamicznie rozwijających się miast w Polsce. Dlatego działające tutaj firmy i przedsiębiorcy wciąż potrzebują nowej przestrzeni na realizację kolejnych inwestycji. Tereny na Kępie Mieszczańskiej otwierają przed nimi nowe możliwości i dają dodatkowe pole manewru na mocno nasyconym lokalnym rynku nieruchomości. Wrocławska wyspa to miejsce, które po odpowiedniej adaptacji może spełnić zarówno oczekiwania inwestorów, jak i potrzeby mieszkańców miasta.  Pomysłowe i efektywne zagospodarowanie sprawi, że Kępa stanie się nowoczesnym i inteligentnie zaprojektowanym kompleksem, gdzie obok zabudowy mieszkaniowej pojawią się sklepy, kawiarnie i restauracje. Będą mogły tu również powstać obiekty  kultury i rozrywki, budynki spełniające funkcje edukacyjne, sportowe czy medyczne. Dostęp do rzeki stwarza też szansę na przystosowanie wybrzeża na potrzeby marin oraz rozwój turystyki i rekreacji. Kreatywnie zaadaptowana Kępa Mieszczańska  to szansa na realizację koncepcji smart city, w którym zachowany będzie balans miedzy funkcjonalnością i  dbałością o ład przestrzenny.

Kępa Mieszczańska - uznawana niegdyś za najdroższą nieruchomość w Polsce - nie straciła nic ze swej inwestycyjnej atrakcyjności. Atrakcyjna jest nie tylko cena ośmiu wystawianych pod koniec listopada i na początku grudnia działek. Agencja postarała się również o przeprowadzenie na tym terenie podziału  geodezyjnego, a niedawno zawarła też porozumienie z dostawcami mediów. Kluczowe znaczenie ma też uchwalony przez miasto miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, co pozwoli inwestorom na zaplanowanie jej odpowiedniej adaptacji. Ze względu na swoje położenie oraz kształt Kępa Mieszczańska bywa nazywana sercem Wrocławia.  Pozytywne rozstrzygnięcie zaplanowanych przetargów to być może impuls, który sprawi, że ciągu kilku najbliższych lat to serce zacznie bić zupełnie nowym rytmem.

Szczegółowe informacji dotyczące przetargów na sprzedaż nieruchomości przy ul. Dmowskiego we Wrocławiu dostępne są na stronie www.amw.com.pl w zakładce „Nieruchomości – Przetargi na nieruchomości”.