Nowe otwarcie w legnickich koszarach przy Al. Rzeczypospolitej

11 maja 2013

W czwartek, 9 maja br. Oddział Terenowy Agencja Mienia Wojskowego we Wrocławiu otworzył dla inwestorów bramy wojskowego kompleksu w Legnicy przy Al. Rzeczypospolitej. Była to pierwsza okazja do obejrzenia 11-hektarowej nieruchomości, która przez lata była terenem zamkniętym, wykorzystywanym wyłącznie na potrzeby wojska. Podczas spotkania przedstawiciele Agencji zaprezentowali możliwości zagospodarowania działek, które powstały po podziale byłego kompleksu koszarowego oraz przedstawili inne nieruchomości z oferty wrocławskiego Oddziału AMW. Część przetargów na legnickie działki zaplanowano już na drugą połowę maja br. Szansa na zakup pozostałych pojawi się w czerwcu i lipcu. Jeśli licytacje zakończą się wynikiem pozytywnym, zysk z transakcji zasili fundusz modernizacyjny polskiej armii.

W „Dniach otwartych” wzięło udział ponad 330 osób, w tym m.in. klienci biznesowi, indywidualni, deweloperzy i przedstawiciele mediów. Jednym z punktów programu był wykład prezesa Agencji Rozwoju Regionalnego „ARLEG” S.A. Jarosława Rabczenki poświęcony biznesowemu potencjałowi Legnicy. Oprócz bezpośredniej prezentacji działek powstałych po podziale terenu przy Al. Rzeczypospolitej pracownicy AMW przedstawili również inne nieruchomości z zasobu wrocławskiego Oddziału Terenowego. Uczestnicy spotkania mogli się także zapoznać z wymogami udziału w przetargach, procesem zakupu powojskowych działek i obiektów oraz związanymi z tym kwestiami podatkowymi. Na stanowiskach ARR „ARLEG” S.A., Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej oraz instytucji świadczącej usługi kredytowe można było uzyskać informacje dotyczące inwestycji na rynku nieruchomości oraz możliwości ich finansowania. AMW przekazała też informacje o terminach najbliższych przetargów.

Najwcześniej pojawi się szansa na zakup terenów w Legnicy przy ul. Pątnowskiej. Działka o powierzchni ponad 0,7 ha trafi na przetarg organizowany przez Agencję już 17 maja br. Cenę nieruchomości po dawnej stacji paliw ustalono na 270 tys. złotych. Zgodnie ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego przyszły właściciel będzie mógł tam prowadzić nieuciążliwą działalność przemysłową: otworzyć skład, hurtownię czy bazę magazynową.

20 maja o godz. 10:00 pod młotek trafi budynek po byłym klubie garnizonowym z 1911 roku. Cenę wywoławczą za obiekt oraz grunt o wielkości ponad 1 ha ustalono na 1 mln 720 tys. złotych. Zwycięzca przetargu będzie mógł go zaadaptować na cele usługowe i komercyjne. Tego samego dnia, godzinę później będzie można licytować pozostałe 14 działek  z kompleksu przy. ul. Bielańskiej

Kolejne licytacje dotyczyć będą największej z legnickich nieruchomości położonej przy Al. Rzeczypospolitej.  Teren na którym niegdyś funkcjonowały wojskowe koszary został objęty procedurą podziałową. Po jej zakończeniu powstało łącznie 47 działek: 32 z nich  (o powierzchni od 800 m² do 1500 m²) przeznaczono pod budownictwo jednorodzinne, a pięć  - pod wielorodzinne. Kolejne osiem działek będzie można zaadaptować na potrzeby mieszkaniowe oraz sport i usługi publiczne. Pozostałe dwie zostały przeznaczone na cele związane z prowadzeniem handlu i sprzedażą.  Już 22 maja br. odbędzie się pierwszy przetarg, na którym do sprzedaży trafi 15 działek w odrębnych pozycjach przetargowych z przeznaczeniem pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną. Natomiast w czerwcu, w osobnych przetargach, inwestorzy będą mogli nabyć nieruchomości pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną oraz sport i usługi publiczne. To bardzo dobra informacja dla potencjalnych kupców, ponieważ nieruchomości znajdujące się w ścisłym centrum miasta i otoczone osiedlami mogą okazać się świetną inwestycją.