KOMUNIKAT AGENCJI MIENIA WOJSKOWEGO

27 listopada 2013

W związku z rozpoczętą w poniedziałek, 25 listopada br. w Agencji Mienia Wojskowego kontrolą Centralnego Biura Antykorupcyjnego oraz pojawiającymi się w mediach licznymi informacjami dotyczącymi byłej pracownicy Agencji, Moniki F., której w ubiegłym tygodniu postawiono zarzut przekroczenia obowiązków w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, przedstawiam poniżej kilka istotnych faktów odnoszących się do sprawy:

1. Pani Monika F. była zatrudniona w Agencji Mienia Wojskowego w okresie od 1 czerwca 2005 roku do 31 maja 2007 roku. W 2005 roku powierzono jej obowiązki biurowo-administracyjne i w tym samym roku nie uczestniczyła w żadnych postępowaniach o udzielenie zamówień publicznych.

2. W latach 2006-2007 Pani Monika F. jako sekretarz i członek komisji brała udział w kilku postępowaniach przetargowych dotyczących dostaw przedmiotów zaopatrzenia mundurowego dla Sił Zbrojnych RP.

3. Pani Monika F. nie uczestniczyła w żadnych pracach komisji przetargowej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na dostawę w latach 2007-2008 systemu śledzenia zasobów – monitorowania przesyłek dla Sił Zbrojnych RP, w której wybrano firmę Netline Group.

4. Agencja Mienia Wojskowego, która jest podmiotem nadzorowanym przez Ministra Obrony Narodowej, w pełni współpracuje z Centralnym Biurem Antykorupcyjnym w zakresie przeprowadzanej kontroli obejmującej sprawdzenie wybranych procedur podejmowania i realizacji decyzji dotyczących udzielania zamówień publicznych i rozporządzania mieniem Agencji w latach 2005-2013.

RZECZNIK PRASOWY
AGENCJI MIENIA WOJSKOWEGO