Dawna strzelnica w Pierzchałach ma nowych właścicieli

7 czerwca 2013

Za blisko 600 tys. złotych wylicytowano teren po dawnej strzelnicy piechoty położonej w Pierzchałach w województwie warmińsko-mazurskim. Do przetargu zorganizowanego 4 czerwca br. przez olsztyński Oddział Terenowy Agencji Mienia Wojskowego przystąpiło dwóch oferentów. Nieruchomość o łącznej powierzchni blisko 40 ha sprzedano ostatecznie po ośmiu postąpieniach. Zwycięzcy przetargu – osoby prywatne – nie ujawniły jeszcze planów związanych z przyszłym zagospodarowaniem działki. 93% zysków z tej transakcji Agencja Mienia Wojskowego przekaże na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP.

Choć dawną strzelnicę w Pierzchałach interesowało się wcześniej kilku potencjalnych kontrahentów, to dopiero czwarta próba jej sprzedaży przyniosła długo oczekiwane pozytywne rozstrzygnięcie. Na licytację trafiła jedna pozycja przetargowa, na którą składały się trzy działki o łącznej powierzchni 39,52 ha zabudowane pięcioma schronami, budynkiem wieży sterowniczej, wiatami oraz nieczynnym kompleksem strzelniczym dla czołgów. Cenę wywoławczą ustalono na 550 tys. złotych. Przetargowa rywalizacja rozegrała się między dwoma oferentami. Ostatecznie powojskową nieruchomość sprzedano po ośmiu postąpieniach za kwotę 594 tys. złotych. Zwycięzca przetargu – małżeństwo z Gdyni – nie zdradziło jednak swoich planów związanych z adaptacją i przyszłym wykorzystaniem zakupionego terenu.

Nieruchomość po dawnej strzelnicy piechoty zlokalizowana jest na obszarze gminy Płoskinia w odległości ok. 15 km na południe od Braniewa.  W pobliżu usytuowane jest Jezioro Pierzchalskie oraz droga krajowa S 22. Zanim teren został przekazany do zasobów AMW ćwiczyli tam żołnierze z braniewskiego garnizonu oraz 7 Łużycka Dywizja Desantowa. Obecnie większa część gruntów znajduje się w granicach rezerwatu przyrody Ostoja Bobrów na rzece Pasłęce.

Firmy i przedsiębiorcy, którzy swoje inwestycyjne plany wiążą z województwem podlaskim oraz warmińsko-mazurskim powinni przyjrzeć się też nieruchomościom, które w najbliższych miesiącach wystawi na sprzedaż Oddział Terenowy AMW w Olsztynie. Pod młotek trafią m.in. działki w Ełku przy ul. Dolnej, w Suwałkach przy ul. Jana Pawła II oraz rozległy teren po wojskowym autodromie w Ostródzie.

93% zysków ze sprzedaży nieruchomości Agencja Mienia Wojskowego przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP oraz Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa . W ciągu kilkunastu swojej działalności na oba z nich odprowadziła łącznie 1,54 mld złotych.