AMW uczestnikiem XXI edycji MSPO

6 września 2013

Agencja Mienia Wojskowego uczestniczyła po raz kolejny w Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego w Kielcach. To już 21. edycja tej imprezy którą zorganizowano pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego od 2 do 5 września br. Wśród gości MSPO nie zabrakło też ministra obrony narodowej Tomasza Siemoniaka. Łącznie udział w targach wzięło aż 400 wystawców z 24 krajów. Podczas targów Agencja Mienia Wojskowego zaprezentowała najnowszą ofertę mienia ruchomego, a przedstawiciele kierownictwa spotkali się z wieloma kontrahentami krajowymi i zagranicznymi, zainteresowanymi wycofanym z wojska sprzętem.

W ceremonii otwarcia, która po raz pierwszy w tym roku odbyła się w nowym Centrum Kongresowym Targów Kielce, wzięli udział przedstawiciele rządu, delegacje zagraniczne oraz wystawcy. Podczas uroczystości Prezydent RP Bronisław Komorowski zauważył, że „Targi kieleckie mimo czasu kryzysu potrafią przedstawić dobrą ofertę” i życzył  organizatorom i wystawcom wielu sukcesów. W tym roku krajem wiodącym na targach była Turcja, którą reprezentował minister obrony Turcji, Ismet Yilmaz. Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego odwiedzili również: sekretarz stanu Czesław Mroczek, szef Sztabu Generalnego WP gen. broni Mieczysław Gocuł oraz podsekretarze stanu Beata Oczkowicz, Waldemar Skrzypczak i Robert Kupiecki, a także przedstawiciele instytucji MON i kadra dowódcza SZ.

Pierwszego dnia targów stoisko AMW odwiedziły delegacje zagraniczne z Ukrainy i Litwy. Prezes AMW Krzysztof Michalski spotkał się również  z ministrem obrony Mozambiku Filipem Jacino Nyuse, który mówił o chęci nawiązania współpracy z przemysłem obronnym. Łącznie przedstawiciele AMW podczas targów odbyli ponad 20 spotkań z firmami zajmującymi się handlem uzbrojeniem i sprzętem wojskowym oraz policyjnym a także utylizacją środków bojowych. Targi stały się też okazją wymiany doświadczeń zawodowych i zdobycia dodatkowej wiedzy o zagospodarowaniu mienia zbędnego dla jednostek organizacyjnych MON i MSW. Nawiązane kontakty oraz zebrane doświadczenia pozwolą Agencji na optymalizację działań dotyczących zagospodarowania zbędnego dla Sił Zbrojnych uzbrojenia i sprzętu wojskowego oraz środków bojowych.

Kieleckie MSPO 2013 zobaczyło, podobnie jak w latach ubiegłych – kilkanaście tysięcy gości. Odwiedzający mieli okazję obejrzeć najnowsze uzbrojenie i sprzęt wojskowy prezentowany prze polskie iż zagraniczne firmy, sprzęt wojsk inżynieryjnych, artyleryjskie i rakietowe systemy przeciwlotnicze, systemy rozpoznania i sprzęt logistyczny. Jak co roku najlepsze produkty zaprezentowane na targach zostały nagrodzone Nagrodą Prezydenta RP, Nagrodą Defender oraz wyróżnieniami specjalnymi ministrów.