AMW przekazała działkę na Helu na cele muzealne

21 sierpnia 2013

Dziś, 21 sierpnia br. o 13:00 Prezes Agencji Mienia Wojskowego dr Krzysztof Michalski podpisał wspólnie z Burmistrzem Helu Mirosławem Wądołowskim akt notarialny dotyczący przekazania darowizną należącej do Agencji działki, na której zlokalizowane jest stanowisko B-1 baterii Schleswig-Holstein. Obiekt wraz z terenem o powierzchni ponad 7 tys. m. kw. zostanie włączony do kompleksu militarnego jako element szlaku turystycznego na trasie kolejki wąskotorowej. Jej pierwszy odcinek połączył dotychczas stanowiska B2 i B3 i już stał się wielką atrakcją dla turystów oraz mieszkańców Helu. Przekazanie działki przy ul. Helskiej to kolejne działanie AMW na rzecz jednostek samorządu terytorialnego, które wpisuje się w działalność Agencji z zakresu społecznie odpowiedzialnego biznesu.

Na darowiznę działki o nr 28/17, której wartość oszacowano na ponad 1,5 mln złotych, zgodę wyraził Wojewoda Pomorski. Stosowne zezwolenie w tej sprawie wydał również Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków.  Dzięki temu na przekazanym terenie -  przy współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaciele Helu” - powstanie muzeum poświęcone miastu i regionowi, które będzie łączyć elementy ochrony dziedzictwa historyczno-kulturowego z ekologią, przyrodą i ochroną środowiska. W przyszłości wszystkie części byłej baterii Schleswig-Holstein mają ustanowić Helski Kompleks Muzealny, który będzie prezentował walory Półwyspu Helskiego. „Cieszę się, że ten niezwykły obiekt trafił w ręce miasta. Mam nadzieję, że dzięki współpracy z muzeum i przy wsparciu pasjonatów historii i militariów stanie się on kolejnym atrakcyjnym miejscem na mapie turystycznej Helu” powiedział po podpisaniu aktu prezes Krzysztof Michalski.

Dotychczas Muzeum Obrony Wybrzeża założone przez Stowarzyszenie „Przyjaciele Helu” opiekowało się już dwoma innymi obiektami – wieżą kierowania ogniem i jednym ze stanowisk artyleryjskich baterii Schlewsig-Holstein B-2. Bateria 406 mm pochodząca z 1940 roku to jedna z największych baterii nabrzeżnych świata pod względem kalibru (większy miały tylko niemieckie działa kolejowe i japońskie pancerniki). Składa się ona z 6 obiektów: wieży kierowania ogniem, 2 schronów amunicyjnych i 3 stanowisk artyleryjskich. Te ostatnie są jednymi z największych stanowisk artyleryjskich świata – załogę każdego z nich stanowiło aż 88 marynarzy.

Podpisany dziś akt notarialny to nie jedyna darowizna na rzecz Helu o której zdecydował Prezes AMW. Wcześniej, pod koniec lipca br., przekazano dla Miasta Hel dwie działki (nr 35/43 i 35/45) o powierzchni 0,0667 ha z przeznaczeniem na cele publiczne czyli urządzenie i utrzymanie drogi gminnej. Wartość rynkowa obu nieruchomości wyniosła wówczas blisko 1,5 mln zł.

Hel to jeden z najbardziej znanych ośrodków turystycznych i kąpielisk nadmorskich na polskim wybrzeżu. Pierwsze prawa miejskie uzyskał  już w 1351 roku. W 1936 roku utworzono tam Rejon Umocniony Hel na którym znajdują się jedyne zachowane jeszcze z czasów II Rzeczypospolitej obiekty -  umocnienia artyleryjskie, które powstawały tam już od 1920 roku. Hel wsławił się 32 dniami obrony w 1939 roku, a skapitulował dopiero
2 października, po tym, gdy 30 września poddała się Warszawa i Modlin. Helskie umocnienia zostały wpisane do rejestru zabytków w 1999 roku.