Powojskowy sprzęt czeka na nabywców w Krakowie!

30 stycznia 2012

Aż 79 pozycji asortymentowych trafi na przetarg organizowany 1 lutego br. przez Oddział Terenowy Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie. Na licytację przeznaczono mienie wycenione na przeszło 620 tys. złotych. Amatorzy powojskowego sprzętu będą mogli nabyć m.in. elementy parku pontonowego PP64, kafar składany z młotem spalinowym, spycharkę czołową DZ-27S, czy samochód wywrotkę KRAZ. Tym razem coś dla siebie znajdą też specjaliści od szlachetnych kruszców. Po raz pierwszy w historii pod młotek trafi pakiet srebra najwyższej próby 999, pochodzącego z rozbiórki rakiet przeciwlotniczych. 93% zysków ze sprzedaży przetargowej Agencja tradycyjnie przekaże na modernizację techniczną polskiej armii.

Wśród najdroższych, ale i najciekawszych pozycji, które w środę, 1 lutego pójdą pod młotek w Krakowie są m.in.  pontony pływające PP-64. Jak pokazał poprzedni przetarg, możne je z powodzeniem wykorzystać do budowy pomostów wędkarskich, przystani czy zaadaptować jako punkt gastronomiczny na wodzie. Pakiet zawierający 54 sztuki wyceniony został na 165 tys. złotych. Elementy parku pontonowego będzie można także kupić w zestawach po 4 sztuki za co najmniej 12 tys. złotych oraz w pakietach po 2 sztuki za minimum 6 tys. złotych. Od 20 tys. złotych rozpocznie się licytacja spycharki czołowej DZ-27S, a przyszły nabywca samochód KRAZ-256W (wywrotka) wyłoży ponad 15 tys. złotych. Oprócz KRAZA uwagę pasjonatów wojskowej motoryzacji mogą przyciągnąć również autobusy sztabowe AS-2, ciężarowo-szosowy Jelcz 415, czy osobowo-terenowy HONKER-2324 z 1997 roku wyceniony na 5 tys. złotych.  Duże szanse na znalezienie nowego właściciela ma z pewnością pakiet sprzętu pralniczego, który na wcześniejszych przetargach cieszył się zawsze sporym powodzeniem. Cenę zestawu z pralnicami, wirówkami, suszarkami bębnowymi oraz  urządzeniami do prasowania ustalono na 15 tys. złotych. Dobrą inwestycją może się okazać zakup niespotykanej dotąd na krakowskich przetargach pozycji, czyli pakietu najwyższej próby srebra. Odzyskany z rozbiórki rakiet przeciwlotniczych kruszec, o masie 2,68kg wyceniono na 6,5 tys. złotych. Jak zwykle będzie można się również zaopatrzyć w agregaty prądotwórcze, kuchnie polowe, cysterny paliwa, sprzęt warsztatowy czy regały magazynowe.

Warunkiem udziału w planowanym przetargu jest wpłata wadium - w wysokości 10% ceny wywoławczej. Aukcja rozpocznie się o godz. 12.00, na terenie oddziału Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie przy ul. Montelupich 3.
Ze względu na znaczne ograniczenia związane z miejscami parkingowymi organizatorzy zwracają się z prośbą o pozostawianie samochodów na parkingach przy ul. 29 Listopada i ul. Kamiennej.

Pełna oferta sprzętu dostępna jest na stronie www.amw.com.pl.