Ponad 4,3 mln za działkę przy ul. Strzałowej w Toruniu

8 listopada 2012

30 października Oddział Terenowy Agencji Mienia Wojskowego w Gdyni pozytywnie rozstrzygnął przetarg na sprzedaż działki przy ul. Strzałowej w Toruniu. Nieruchomość kupiono po jednym postąpieniu, za 4 mln 343 tys. złotych. Nabywcą została firma z branży deweloperskiej, która prawdopodobnie zaadaptuje ją na mieszkania. Wcześniej w tym roku AMW znalazła nowych właścicieli dla dawnego komisariat przy u zbiegu ulic Bydgoskiej i Kujota oraz działek przy ul. Bema i Gałczyńskiego. Jeszcze w listopadzie pojawi się szansa na zakup terenów położonych przy ul. Wały gen. Sikorskiego. Cena wywoławcza to 3,5 mln złotych.

W przetargu na sprzedaż działki przy ul. Strzałowej uczestniczył tylko jeden podmiot – lokalna firma deweloperska . Nieruchomość sprzedano za 4 mln 343 tys. złotych czyli 43 tys. więcej od początkowo ustalonej ceny. Zgodnie z zapisami w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego nowy właściciel będzie mógł ją przeznaczyć pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną. Powierzchnia nieruchomości to przeszło 5,5 ha. Teren przy ul. Strzałowej to już trzecia nieruchomość, którą Agencja Mienia Wojskowego sprzedała w tym roku w Toruniu. Wcześniej AMW spieniężyła budynek po dawnym komisariacie przy ul. Bydgoskiej i Kujota oraz działki przy. ul. Bema i Gałczyńskiego. Łączna kwota uzyskana przez Agencję z tych transakcji sięgnęła 11 mln złotych.

Przedsiębiorców oraz firmy, które szukają terenów pod inwestycje w Toruniu mogą zainteresować inne nieruchomości należące do AMW. W zasobie Agencji wciąż znajdują się działki po dawnych koszarach przy ul. Podgórskiej czy dawna pralnia garnizonowa przy ul. Wola Zamkowa. Jeszcze w listopadzie pod młotek trafi blisko 1,5-hektaorwa działka usytuowana na obrzeżach historycznego Starego Miasta, przy ul. Wały gen. Sikorskiego. Żeby wygrać przetarg potencjalny inwestor będzie musiał wyłożyć ponad 3,5 mln złotych.

93% zysków ze sprzedaży nieruchomości AMW przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP oraz Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego. W ciągu kilkunastu lat swojej działalności odprowadziła na te cele już 1,5 mld złotych.