Groźne odpady z hangarów w Pile unieszkodliwione

14 maja 2012

Dzięki sprawnej współpracy Agencji Mienia Wojskowego, władz miasta Piła i dotacji uzyskanej z  Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska udało się zutylizować 1700 ton niebezpiecznych odpadów zgromadzonych na pilskim lotnisku. AMW która podjęła się roli inwestora zastępczego, wyłoniła w przetargu firmę, uzyskała niezbędne środki i koordynowała całość akcji. Koszt przeprowadzenia utylizacji wyniósł blisko 1,9 mln złotych. Dziś w hangarach nr 20 i 24 nie ma śladu po niebezpiecznych chemikaliach , a lotnisko w Pile jest znów bezpieczne.

Do ogłoszonego przetargu na wykonanie usługi „Unieszkodliwienia nielegalnego składowiska odpadów niebezpiecznych z terenu byłego Lotniska w Pile” w sierpniu ubiegłego roku zgłosiło się aż 11 firm. Po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty w październiku podpisano umowę z Przedsiębiorstwem Wielobranżowym ROBAC z Bydgoszczy.  Jeszcze w tym samym miesiącu w błyskawicznym tempie rozpoczęto prace, stopniowo wywożąc i utylizując odpady z dwóch hangarów zlokalizowanych na pilskim lotnisku. Orientacyjna ilość chemikaliów na podstawie zebranych kart odpadów wynosiła 2.800 ton. Podczas przeprowadzana operacji okazało się, że w rzeczywistości było ich dużo mniej. Firma realizująca zadanie wywiozła łącznie 1.700 ton  „odpadów niebezpiecznych i innych niż niebezpieczne” składowanych w zabetonowanych, zalanych pianką beczkach.

Dzięki wnioskom złożonym przez Agencję Mienia Wojskowego do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska o Gospodarki Wodnej w Poznaniu udało się  uzyskać ok. 12 mln zł. Ponieważ odpadów znaleziono i zutylizowano mniej, całkowity koszt przedsięwzięcia wyniósł niecałe 2 mln zł.

Hangary zostały całkowicie opróżnione z niebezpiecznych substancji, sprzątnięte, zdezynfekowane, a odpady zagospodarowane zgodnie z warunkami umowy. Również Wielkopolski Inspektor Ochrony Środowiska po przeprowadzeniu kontroli, potwierdził prawidłowość wszystkich czynności podjętych przez firmę ROBAC.

Podczas konferencji dyrektor gorzowskiego oddziału Agencji Maciej Nawrocki podziękował za dobrą współpracę prezydentowi Piły i firmie Robac. Prezydent Piły Piotr Głogowski podkreślił, że cała operacja była skomplikowana, ale wszystkim zależało na jak najszybszym przeprowadzeniu całego procesu, by zminimalizować potencjalny wpływ szkodliwych substancji, które mogły zagrozić  zdrowiu i życiu mieszkańców miasta.

1

Unieszkodliwienia nielegalnego składowiska  odpadów niebezpiecznych z terenu byłego Lotniska w Pile
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Nr przedsięwzięcia: 347/2011/Wn-7/OZ-PO/D

Wartość przedsięwzięcia: 1 848 610,52 zł