AMW sprzedła nieruchomości w Toruniu

1 sierpnia 2012

Agencja Mienia Wojskowego znalazła nabywcę na kolejną toruńską nieruchomość. Po wcześniejszym udanym przetargu na działki przy ul. Bema i Gałczyńskiego, które sprzedano za 4 mln 40 tys. złotych, przyszła kolej na teren przy skrzyżowaniu ulic Bydgoskiej i Kujota. Trzeci w tym roku przetarg na kompleks budynków po dawnym komisariacie policji odbył się 31 lipca br. w siedzibie Oddziału Terenowego Agencji w Gdyni. Obiekty oraz teren o powierzchni prawie 0,2 ha trafił w ręce nowego właściciela po jednym postąpieniu za kwotę w wysokości 2 mln 222 tys. złotych. Zysk z tej transakcji zostanie przekazany przez AMW na Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego. Chętnych zabrakło jednak na wystawiane tego samego dnia działki przy ul. Strzałowej w Toruniu. Cena wywoławcza za obszar liczący blisko 1,8 ha wynosiła 2 mln 800 tys. złotych.

Do przetargu na sprzedaż kompleksu używanych niegdyś przez policję budynków przystąpił jeden zainteresowany podmiot. Przyszły właściciel – firma usługowo-handlowa - zapłacił za nią 22 tys. złotych więcej niż jego ustalona cena wywoławcza. Jak na razie nabywca nie ujawnił jeszcze swoich planów związanych z dalszym wykorzystaniem tego terenu. Nieruchomość to trzy działki o łącznej powierzchni 0,1710 ha, zabudowane pięcioma budynkami, które wykorzystywane były do celów administracyjno-biurowych, magazynowo-warsztatowych oraz garażowych. Zgodnie ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego nieruchomość znajduje się na terenach historycznej części miasta Bydgoskie Przedmieście z przeważającą zabudową wielorodzinną. Jednak po odpowiednich zmianach kompleks będzie można przeznaczyć na cele usługowe lub mieszkaniowe.

Ponad miesiąc wcześniej – 21 czerwca br. – gdyński Oddział AMW pozytywnie rozstrzygnął przetarg na sprzedaż dwóch innych toruńskich działek. W ręce zwycięzcy licytacji trafiły tereny przy ul. Bema i Gałczyńskiego usytuowane naprzeciw budowanej hali widowiskowo-sportowej oraz pobliskiego lodowiska. Zlokalizowana w zachodniej części miasta nieruchomość została sprzedana po jednym postąpieniu za 4 mln i 40 tys. złotych. Nabywcą terenu o powierzchni ponad 1.6 ha została osoba prywatna, która nie przedstawiła jeszcze koncepcji przyszłego zagospodarowania kupionego terenu. Choć działki nie mają planu zagospodarowania przestrzennego, zgodnie z zapowiedzią władz miejskich w najbliższym czasie mają ruszyć prace nad jego opracowaniem. Aktualnie – zgodnie ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego – możliwe jest przekształcenie tego obszaru w kierunku usług publicznych.

93 zysków ze sprzedaży nieruchomości AMW przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych oraz Fundusz Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego. W ciągu kilkunastu lat swojej działalności Agencja odprowadziła na ten cel łącznie kwotę w wysokości 1,5 mld złotych.