Prezes AMW laureatem "Buzdygana 2010"

23 lutego 2011
Prezes Agencji Mienia Wojskowego dr Krzysztof Michalski został jedynym z laureatów prestiżowej nagrody „Buzdygany 2010”. Wyróżnienia rozdano w piątek 18 lutego br., podczas uroczystej gali zorganizowanej przez redakcję tygodnika „Polska Zbrojna”. Gościem honorowym wydarzenia był Prezydent RP Zwierzchnik Sił Zbrojnych Bronisław Komorowski, który osobiście wręczył buzdygany wszystkim laureatom. W gronie zaproszonych znaleźli się również minister obrony narodowej Bogdan Klich, szef sztabu generalnego gen. Mieczysław Cieniuch oraz dowódcy poszczególnych rodzajów sił zbrojnych.

Przyznanie „Buzdygana 2010” prezesowi AMW,  to również wyróżnienie dla całej Agencji Mienia Wojskowego. Członkowie kapituły docenili fakt, że Krzysztof Michalski umie łączyć interesy cywilnej agencji z potrzebami wojska. Dzięki racjonalnemu zarządzaniu, Agencja Mienia Wojskowego obniżyła w ubiegłym roku koszty funkcjonowania swoich struktur aż o 20% w stosunku do kwoty przewidzianej w planie finansowym. Pozwoliło to na przekazanie na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP,  z którego kupowany jest nowoczesny sprzęt dla wojska, 100 mln złotych, zamiast początkowo planowanych 68 mln złotych. Agencja w ciągu kilkunastu lat swojej działalności przekazała na ten cel już ponad 1,3 mld złotych, przyczyniając się do profesjonalizacji i unowocześnienia polskiej armii.
Zgodnie ze wstępną oceną wyników finansowych za 2010 rok, AMW osiągnęła przychód w wysokości prawie 216 mln złotych. Mimo braku koniunktury na rynku nieruchomości, Agencja Mienia Wojskowego zintensyfikowała proces zagospodarowania zbędnych wojsku działek i obiektów. W ubiegłym roku Agencja zorganizowała 730 przetargów (27% więcej niż 2009 roku), na których wystawiła 1043 pozycje przetargowe (11% więcej niż 2009 roku). Blisko o 12% wzrósł także wskaźnik pozytywnie rozstrzygniętych przetargów, dzięki czemu podpisano 188 aktów notarialnych. Całościowe przychody z tyutułu gospodarki nieruchomościami (sprzedaż, dzierżawa, wpływy z odzyskanych bonifikat) wyniosły prawie 154 mln złotych. Realizując zatwierdzoną przez MON „Strategię zagospodarowania mienia ruchomego zbędnego dla resortu ON i MSAWIA, Agencji sprzedała prawie 16 mln ton zbędnych środków bojowych, głównie amunicji różnego typu i kalibru, co stanowi ok 30% ich całkowitej liczby. Pozwoliło to AMW na poczynienie oszczędności w wysokości 32 mln złotych ze środków, które miały być przeznaczone na ich utylizację. Przychód z zagospodarowania zbędnego mienia ruchomego koncesjonowanego i niekoncesjonowanego wyniósł ponad 42,5 mln złotych, czyli aż 241% założonego planu. W 2010 roku Agencja zneutralizowała potencjalną "bombę ekologiczną" w postaci 900 ton utleniacza paliwa rakietowego składowanego na Pomorzu oraz zlikwidowała 800 ton środków i sprzętu ochrony przed bronią masowego rażenia (OPBMR) oraz środków ochrony przed skażeniami (ISOPS). AMW skutecznie przeprowadziła również akcję sprzedaży 1,7 tys. ton przekazanej przez wojsko żywności.

Piątkową uroczystość wręczenia  „Buzdyganów” swoim przemówieniem uświetnił Prezydent RP. Zwracając się do laureatów i zebranych gości powiedział - z całego gorącego serca zwierzchnika sił zbrojnych gratuluję wszystkim wyróżnionym tym wspaniałym Buzdyganem. Jestem przekonany, że za każdym z tych wyróżnień stoją ważne dokonania i osiągnięcia. Obok Prezesa AMW, tegoroczne „Buzdygany” otrzymali również m.in. Dyrektor Klinki Psychiatrii i Stresu Bojowego w Warszawie prof. Stanisław Ilnicki, dowódca 10. Brygady Kawalerii Pancernej oraz obecny dowódca polskiego kontyngentu w Afganistanie gen. bryg. Andrzej Reudowicz, pełnomocnik szefa MON ds. wojskowej służby kobiet i przewodniczącej Rady do spraw Kobiet w Siłach Zbrojnych RP komandor Bożena Szubińska.

„Buzdygany” to nagrody wręczane osobom, które swoją działalnością przyczyniają się do umacniania obronności i bezpieczeństwa, kształtowania pozytywnego wizerunku Sił Zbrojnych RP, udziału w misjach pokojowych i stabilizacyjnych, współpracy międzynarodowej oraz nauki i techniki wzmacniającej potencjał obronny kraju. Laureaci wybierani są przez kapitułę składającą się z osób wyróżnionych w latach ubiegłych. Kandydatury zgłaszane są przez przedstawicieli MON, Sztabu Generalnego WP, dowódców rodzajów sił zbrojnych, dowódców korpusów, brygad, pułków oraz instytucji związanych z wojskiem. W tym roku zgłoszono aż 55 osób, co stanowi dotychczasowy rekord w dziejach tej nagrody.