Zapadł wyrok w sprawie zwrotu bonifikaty - ponad 11,5 mln złotych dla AMW

30 września 2010
W czwartek, 30 września br. Sąd Okręgowy w Szczecinie wydał wyrok potwierdzający obowiązek zwrotu przez miasto bonifikaty udzielonej mu przez Agencję Mienia Wojskowego. Sprawa dotyczy gruntów sprzedanych przez władze Szczecina, na rzecz szczecińskiej Akademii Rolniczej. Zgodnie z orzeczeniem sądu Agencja ma odzyskać blisko 11,5 mln złotych oraz należne odsetki.

Proces między AMW a miastem rozpoczął się w drugiej połowie lutego 2009 roku. Sprawa dotyczyła sprzedaży przez Szczecin nieruchomości przy ul. Janickiego i Mickiewicza na rzecz Akademii Rolniczej, którą miasto nabyło wcześniej z bonifikatą od AMW za 7,5 mln złotych. Choć działka była wyceniana na 25 mln złotych, Agencja zgodziła się na udzielenie  Szczecinowi 70% bonifikaty. Ustawa o gospodarce nieruchomościami wyraźnie precyzuje, że teren sprzedany z bonifikatą może być wykorzystany wyłącznie na realizację zadań własnych gminy i nie może być przedmiotem sprzedaży w okresie dziesięciu lat od finalizacji transakcji. Władze Szczecina postanowiły jednak zbyć część gruntów.  Tereny te trafiły następnie w ręce sądu apelacyjnego, policji i Instytutu Pamięci Narodowej. Pozostała część nieruchomości w 2005 roku została kupiona od miasta przez Akademię Rolniczą za 5,5 mln złotych. W związku ze złamaniem prawa  i zapisów w akcie notarialnym, AMW wniosła pozew do sądu z żądaniem zwrotu udzielonej miastu bonifikaty wraz z odsetkami na kwotę 22 mln 700 tys. złotych od części nieruchomości zbytej na rzecz Akademii Rolniczej.  Podczas posiedzenia na którym został ogłoszony wyrok sędzia Iwona Warska-Seider przyznała rację AMW, wskazując, że w akcie notarialnym był „zapis, który taką transakcje obwarowuje sankcjami”, jednak w oparciu o opinię biegłego zasądziła mniejsza kwotę – 11 mln 470 tys. zł z odsetkami plus 54 tysiące zwrotu kosztów sądowych.

Obecnie AMW czeka jeszcze na rozstrzygnięcia dotyczące zwrotu nienależnie udzielonych bonifikat między innymi w procesach z Radomiem, Nasielskiem, Garwolinem, Legionowem, Dębicą i Krosnem Odrzańskim. Agencja Mienia Wojskowego szacuje, że łączna wartość wszystkich pozwów wynosi ok. 50 mln złotych. Kwota ta uzależniona jest jednak od orzeczeń sądu oraz wysokości naliczonych odsetek i rewaloryzacji kwot. Dotychczas AMW na podstawie zaleceń pokontrolnych Najwyższej Izby Kontroli, w ramach monitoringu nieruchomości sprzedanych samorządom,  odzyskała już ok. 14 mln złotych zwrotu za nienależnie przyznane bonifikaty.