Majowa ofensywa AMW - ponad 7 milionów za nieruchomości

18 maja 2010
Tylko w pierwszej połowie maja br. Agencja Mienia Wojskowego zarobiła na sprzedaży nieruchomości ponad 7,3 miliona złotych. W tym miesiącu pod młotek trafiły m.in. atrakcyjne działki położone w centrum Ostrowa Wielkopolskiego. W drodze przetargu wyłoniono również nowych właścicieli części ośrodka wczasowego „Kormoran” na Helu oraz gruntów w miejscowości Nowa Wieś w województwie kujawsko-pomorskim. Uzyskane w ten sposób środki zostaną przekazane na modernizację techniczną wojska.

Po udanym początku roku AMW nie zwalnia tempa i konsekwentnie zagospodarowuje przejęte od wojska nieruchomości. Podczas licytacji zorganizowanej 11 maja br. w Oddziale Terenowym Agencji w Gorzowie sprzedano tereny zlokalizowane przy ul. Kolejowej w samym centrum Ostrowa Wielkopolskiego. Trzy pozycje przetargowe o łącznej powierzchni prawie jednego hektara zostały kupione przez znany na lokalnym rynku Zakład Budowlano-Remontowy „BUDREM”. Firma, które specjalizuje się głównie w budownictwie przemysłowym zapłaciła za nie ponad 2,7 miliona złotych. Kolejna z wystawionych nieruchomości o powierzchni blisko 0,5 ha również znalazła nabywcę, który wylicytował ją za 969 tys. złotych. Oprócz czterech pozycji sprzedanych w przetargu, AMW dysponuje jeszcze dwoma działkami położonymi przy ul. Kolejowej. Terenem o powierzchni 2,3 ha, którego wartość wynosi 5,5 miliona złotych zainteresowane są władze miasta. Prezes Agencji, wychodząc naprzeciw potrzebom gminy, zdecydował o sprzedaży tej nieruchomości w trybie bezprzetargowym z udzieleniem 50% bonifikaty. Finalizacja transakcji uzależniona jest już tylko od akceptacji wojewody wielkopolskiego. Zgodnie z planami miasta działka będzie przeznaczona pod budowę nowoczesnej hali widowiskowo-sportowej, która mogłaby pomieścić nawet 3000 osób. W ten sposób Ostrów Wlkp. jako kolejne miasto postanowiło zainwestować w powojskowe nieruchomości i przeznaczyć je na rozwój aktywności sportowej czy kulturalnej. Podobnie stało się w 2009 roku, gdy samorząd Torunia za zgodą Prezesa AMW kupił bez przetargu z bonifikatą działkę przy ulicy Bema, na której ruszyły już prace budowlane nowej hali.

Dobre wyniki w pierwszej połowie maja osiągnął również Oddział Terenowy AMW w Gdyni wystawiając na licytację atrakcyjną część helskiego ośrodka wypoczynkowego „Kormoran”. Doskonała lokalizacja i możliwość prowadzenia na tym terenie działalności wypoczynkowo-rekreacyjnej przyciągnęły do udziału w przetargu pięciu inwestorów. Po niezwykle zaciętej licytacji i aż 18 postąpieniach nieruchomość została kupiona przez osobę prywatną. Zwycięzca przetargu po podpisaniu aktu notarialnego wpłaci na konto AMW kwotę w wysokości 2,6 miliona złotych, czyli aż o 600 tysięcy więcej niż wynosiła cena wywoławcza. Podobne emocje wzbudził także przetarg na jedną z dwóch działek w Nowej Wsi usytuowanych w pobliżu historycznych zabudowań Twierdzy Grudziądz, której budowę rozpoczął król pruski Fryderyk I w 1776 roku. Do przetargu stanęło trzech oferentów. Pierwsza z nieruchomości o powierzchni 7,1 ha została wylicytowana po 18 postąpieniach za 550 tysięcy złotych, co stanowiło trzykrotność ceny wywoławczej. Drugą działkę, większą o 0,3 ha sprzedano za ponad 400 tysięcy złotych.

93% środków uzyskanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży nieruchomości zasila Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP. Dzięki starannej analizie rynku Agencja stara się na bieżąco dostosować do panujących trendów, co pozwala na optymalne zagospodarowanie przejętego z wojska mienia oraz dotarcie ze swoją ofertą do jak najszerszego grona potencjalnych inwestorów.