Lotnisko w Modlinie - zgoda na start

13 marca 2009
12 marca 2009 roku inwestycja „Port Lotniczy Modlin” uzyskała decyzję środowiskową, która przybliża realizację budowy lotniska w Modlinie przez spółkę Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa. Agencja Mienia Wojskowego jest największym udziałowcem spółki, która ma stworzyć jedyne lotnisko regionalne w województwie mazowieckim. Pierwsze samoloty wylądują w Modlinie najpóźniej w 2012 roku.

Uruchomienie lotniska w Modlinie przyniesie wymierne korzyści dla regionu poprzez  przyspieszenie jego rozwoju gospodarczego, podniesienie atrakcyjności inwestycyjnej i turystycznej. Zwiększa również szanse Agencję Mienia Wojskowego na sprzedaż zabytkowej Cytadeli w Twierdzy Modlin i wpłynie na wzrost zainteresowania tym obiektem potencjalnych kupców. Lotnisko i powstające w jego sąsiedztwie inwestycje z pewnością przełożą się również na rozwój handlu i powstanie nowych miejsc pracy.
Modliński Port Lotniczy jest elementem infrastruktury przygotowywanej na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej EURO 2012. Lotnisko ma pełnić rolę portu regionalnego i obsługiwać przewozy międzynarodowe (na liniach krótkiego i średniego zasięgu) oraz przewozy krajowe. Oferta Portu Lotniczego Modlin będzie skierowana przede wszystkim do przewoźników czarterowych oraz „tanich linii lotniczych”.
Inwestycja została wpisana jako kluczowa do Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007 – 2013. Projekt będzie zrealizowany przez spółkę Mazowiecki Port Lotniczy, w którym AMW ma ponad 40% udziałów. Pozostałe udziały należą do Województwa Mazowieckiego – 30,60 proc., Przedsiębiorstwa Państwowego Porty Lotnicze” – 26,17 proc. oraz Miasta Nowy Dwór Mazowiecki – 3,22 proc.  Prezes spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa – Modlin Piotr Okienczyc zadeklarował  złożenie do wojewody wniosku o pozwolenie na budowę do końca marca br. Łączna kwota inwestycji wynosi ponad 300 milionów zł. Unia Europejska już przyznała na jej realizację 76, 2 miliona złotych, a docelowo ma zapewnić dofinansowanie w kwocie ponad 200 milionów złotych.