Prezes AMW Eryk Kosiński - doktorem habilitowanym prawa

27 listopada 2008
25 listopada 2008 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu odbyło się kolokwium habilitacyjne Prezesa Agencji Mienia Wojskowego Eryka Kosińskiego. Podstawą kolokwium, które przeprowadzono na posiedzeniu Rady Wydziału z udziałem recenzentów, była zgłoszona rozprawa habilitacyjna pod tytułem„Rodzaje i zakres sektorowych wyłączeń zastosowania ogólnych reguł ochrony konkurencji”.

Dr Eryk Kosiński wygłosił wykład habilitacyjny zatytułowany „Realizacja zadań administracji gospodarczej w formie rządowych agencji gospodarczych. Status prawny rządowych agencji gospodarczych”, który został wybrany przez Radę Wydziału Prawa i Administracji UAM bezpośrednio przed kolokwium, spośród trzech uprzednio zaproponowanych tematów. Po wysłuchaniu wykładu i odpowiedzi na pytania udzielone przez habilitanta, Rada Wydziału podjęła uchwały o przyjęciu kolokwium habilitacyjnego i nadaniu Prezesowi Erykowi Kosińskiemu stopnia doktora habilitowanego.

Dr hab. Eryk Kosiński jest od 1994 roku pracownikiem naukowym w Katedrze Publicznego Prawa Gospodarczego na Wydziale Prawa i Administracji UAM w Poznaniu, a od lutego 1999 roku – adiunktem. Ma kilkuletnią praktykę adwokacką; w 2001 roku został wpisany na listę Wielkopolskiej Izby Adwokackiej. Specjalizuje się w Publicznym Prawie Gospodarczym, Prawie Transportowym i Prawie Ochrony Konkurencji.
Te dziedziny są również przedmiotami jego wykładów na UAM. Jest autorem wielu publikacji z zakresu prawa.