Mundurowe Mikołajki - Agencja Mienia Wojskowego dla dzieci

10 grudnia 2008
AMW wsparła akcję „Wojsko dla społeczeństwa: mundurowe Mikołajki” skierowaną do dzieci żołnierzy z Bielskiego Batalionu Desantowo-Szturmowego oraz Domu Dziecka, którego Batalion jest patronem. Inicjatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie „Polska-Świat” zajmujące się działalnością na rzecz obronności państwa.

Zgodnie z Ustawą z dnia 30 maja 1996 r. o gospodarowaniu niektórymi składnikami mienia Skarbu Państwa oraz o Agencji Mienia Wojskowego, AMW tworzy z zysku netto fundusz na inne cele związane z obronnością państwa. Środki z tego funduszu mogą być kierowane, między innymi, na dofinansowanie imprez promujących wychowanie patriotyczno-obronne oraz kultywowanie wśród młodzieży tradycji Wojska Polskiego. Wsparcie finansowe dla akcji „Mundurowe Mikołajki” wpisuje się w jedną z dziedzin prospołecznej strategii AMW, jaką są projekty CSR przygotowywane z myślą o kultywowaniu wojskowych tradycji i wspieraniu polskich żołnierzy.

Celem działalności Stowarzyszenia „Polska-Świat” jest promocja obronności i podejmowanie przedsięwzięć na rzecz rozwoju oświaty, kultury, zdrowia, sportu, turystyki oraz gospodarki. Stowarzyszenie współpracuje z Wojskową Komendą Uzupełnień oraz Jednostką Wojskową 1328 w Bielsku-Białej na podstawie porozumienia z Ministerstwem Obrony Narodowej, włączając się w działania skierowane do wojska i społeczności lokalnej. Od 2001 roku Stowarzyszenie organizuje okolicznościowe spotkania dla wojska i młodzieży z okazji Bożego Narodzenia oraz Święta Batalionu.