Kolejne miliony na fundusze modernizacyjne ze sprzedaży nieruchomości AMW

15 grudnia 2008
Ponad 4,5 miliona złotych – to łączny wynik dwóch przetargów na sprzedaż nieruchomości, które odbyły się 12 grudnia br. w siedzibie olsztyńskiego oddziału terenowego Agencji Mienia Wojskowego. „Pod młotek” trafiły tego dnia: były kompleks magazynowy w Olsztynie przy ul. Jagiellońskiej oraz działka stanowiąca niegdyś zaplecze jednostki wojskowej w Białymstoku przy ul. Sławińskiego. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości tradycyjnie zasilą konta Funduszu Modernizacji Bezpieczeństwa Publicznego i Funduszu Modernizacji Sił Zbrojnych.

Nieruchomość w Olsztynie, którą sprzedano za 4 miliony 40 tysięcy złotych, to działka o powierzchni niemal 13 ha, na terenie której znajdują się cztery budynki magazynowe o łącznej powierzchni użytkowej prawie 600 m². Zgodnie z zapisami planistycznymi dla tego obszaru, możliwe jest prowadzenie na jej terenie działalności hotelarskiej, turystycznej, szkoleniowej czy rekreacyjno-sportowej.

Pozytywnym rezultatem zakończył się również przetarg na sprzedaż nieruchomości przy ul. Sławińskiego w Białymstoku. Ta niemal 80-arowa działka zabudowana między innymi garażem, wagownią i wiatą stalową, została wystawiona do przetargu z ceną wywoławczą 950 tysięcy złotych. Ostatecznie sprzedano ją za 959 500 zł. Część nieruchomości (grunt) leży na terenie zespołu wpisanego do rejestru zabytków, dlatego jej nabywcy przysługuje 50-procentowa bonifikata od wylicytowanej kwoty.