Agencja Mienia Wojskowego współtworzy fundusz dla rodzin ofiar katastrofy samolotu CASA-295

22 lutego 2008
10 000 złotych od AMW przyczyni się do powstania funduszu pomocy rodzinom po oficerach lotnictwa, którzy zginęli w katastrofie wojskowego samolotu CASA-295 pod Mirosławcem. Zgodnie z decyzją prezesa Agencji Mienia Wojskowego Krzysztofa Grodzickiego pieniądze z zysku wypracowanego przez AMW zostaną przekazane za pośrednictwem Fundacji Pomocy Poszkodowanym Lotnikom IKAR.

Z ideą stworzenia specjalnego funduszu wystąpili: Fundacja Pomocy Poszkodowanym Lotnikom IKAR, Krajowa Rada Lotnictwa oraz magazyn lotniczy „Skrzydlata Polska”. Agencja Mienia Wojskowego postanowiła przyłączyć się do tej inicjatywy.
AMW zajmuje się zakupami dla polskiej armii oraz sprzedażą zbędnego mienia powojskowego zarabiając pieniądze na rzecz Funduszu Modernizacji Sił Zbrojnych. Poruszeni tragedią pracownicy i kierownictwo Agencji, przekazując pieniądze Fundacji Pomocy Poszkodowanym Lotnikom IKAR chcą w ten sposób wesprzeć rodziny lotników, którzy zginęli w katastrofie.
Agencja Mienia Wojskowego może przekazać pieniądze dzięki specjalnie utworzonemu „Funduszowi na inne cele związane z obronnością państwa”, który stanowi 5% zysku netto AMW uzyskanego każdego roku. Dlatego Prezes Agencji Mienia Wojskowego Krzysztof Grodzicki zdecydował o przystąpieniu do funduszu pomocy rodzinom po oficerach lotnictwa, którzy zginęli w katastrofie wojskowego samolotu CASA-295 pod Mirosławcem. AMW planuje przekazywać w miarę możliwości kolejne datki na rzecz funduszu.