AMW przedstawia propozycje nabycia terenów po byłym lotnisku wojskowym pod "Miasteczko Filmowe"

20 czerwca 2007
Agencja Mienia Wojskowego przedstawiła różne propozycje pozyskania terenów pod planowane „Miasteczko Filmowe” w Nowym Mieście nad Pilicą. Rozpoczęły się negocjacje między AMW a samorządem województwa mazowieckiego dotyczące nabycia terenów byłego lotniska wojskowego.

Odpowiadając na potrzeby samorządowców prezes Agencji Bartłomiej Grabski zdecydował o wycofaniu z przetargu nieruchomości znajdującej się w zasobie AMW. Agencja jest ustawowo zobowiązana do najbardziej korzystnego zagospodarowywania przekazywanych jej powojskowych nieruchomości. Także w tym przypadku konieczne jest przeprowadzenie negocjacji, które pozwolą na zapewnienie uzyskania przez AMW odpowiednich środków finansowych na rzecz Funduszu Modernizacji Sił Zbrojnych RP.

Podczas spotkania z marszałkiem województwa mazowieckiego Adamem Struzikiem prezes Agencji Mienia Wojskowego Bartłomiej Grabski przedstawił warianty dotyczące możliwości nabycia nieruchomości od AMW. Tym samym rozpoczęły się negocjacje na temat rozwiązań, które uwzględniają kilka wypracowanych wstępnie form zagospodarowania terenu.

Nieruchomość po byłym lotnisku wojskowym w Nowym Mieście nad Pilicą wycofano z przetargu na prośbę marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika, popartą uchwałą sejmiku. Prezes Agencji Mienia Wojskowego Bartłomiej Grabski uwzględniając cel publiczny oraz potrzeby lokalnej społeczności i filmowców przychylił się do wniosku i 30 maja br. przetarg odwołał, umożliwiając tym samym podjęcie negocjacji dotyczących sprzedaży lotniska na rzecz samorządu.