Najnowsze technologie satelitarne w Siłach Zbrojnych

12 października 2006
Minister Obrony Narodowej Radosław Sikorski uczestniczył w uroczystości związanej z zawarciem pakietu umów dotyczących Satelitarnego Centrum Operacji Regionalnych (SCOR S.A.).

Podpisano umowę określającą zasady dostarczania na potrzeby Sił Zbrojnych RP wysokorozdzielczych zobrazowań satelitarnych. Jednocześnie Agencja Mienia Wojskowego (AMW), państwowa agencja nadzorowana przez Ministra Obrony Narodowej, podwyższyła swoje zaangażowanie kapitałowe w SCOR S.A. z 12 % do 50%. Partnerem AMW w tym przedsięwzięciu jest firma TECHMEX S.A. - giełdowa spółka technologiczna notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (poprzednio miała 88% akcji w SCOR S.A.). Pakiet umów został zawarty w myśl polityki państwa związanej z dostępem do informacji geoprzestrzennych i określa m.in. strategię spółki SCOR S.A.

Pobierz cały dokument